ozbiljan problem

Psihijatar objašnjava: Završava li ikad liječenje ovisnosti o kockanju?

24.09.2024 u 19:39

Bionic
Reading

Kockanje je osobama mlađim od 18 godina u Hrvatskoj do sada bilo zabranjeno Zakonom o igrama na sreću. No posljednje istraživanje, provedeno prije nekoliko godina, pokazalo je da se oko 70% mladića kladilo. Također postoji podatak da gotovo 13% srednjoškolaca ima ozbiljne psihosocijalne probleme uzrokovane kockanjem

Koliko traje proces izlječenja ovisnosti o kockanju, objasnio je u podcastu PSIHOLOGiJA na Radio Sljemenu doc. dr. sc. Davor Bodor, psihijatar iz Klinike za psihijatriju 'Sveti Ivan' u Zagrebu.

Pacijenti prolaze evaluaciju na početku i na kraju liječenja, najčešće nakon 2 i pol do 3 mjeseca.

'Sve dosadašnje analize na velikom broju pacijenata pokazale su značajan pomak u gotovo svim aspektima njihova psihosocijalnog funkcioniranja kod otpusta. Manje su depresivni, razvijaju bolji uvid u svoju bolest te usvajaju konstruktivne načine suočavanja s izazovima, objasnio je dr. Bodor. Pacijenti koji završe terapijski protokol često izlaze iz programa kao osobe s razvijenijim emocionalnim vještinama i boljim sposobnostima u upravljanju svojim svakodnevnim životom. 'Oni izlaze kao bolji ljudi, bolji partneri i očevi', ističe dr. Bodor, naglašavajući pozitivne promjene koje se očituju u njihovu ponašanju.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Iako završetak terapije označava veliki korak naprijed, to nije kraj procesa. 'Tu priča ne staje. Jako je važno da ljudi imaju kontinuitet kontakta sa sustavom skrbi. Ovisnost o kockanju je kronična recidivirajuća bolest. Postoji mogućnost ponovnog kockanja, mogućnost relapsa da se bolest vrati', kaže dr. Bodor. Ovisnici mogu kratkotrajno ili dugotrajno ponovno pasti u zamku kockanja, no ključna je podrška kako bi se spriječio potpuni povratak na stare obrasce ponašanja. 'Bitno je da ne nestanu, da se ne pretvore u duha', ističe dr. Bodor, naglašavajući važnost ostanka u kontaktu s grupama potpore i sustavom skrbi.

Mnogi pacijenti vjeruju da se ovisnost neće ponovno pojaviti, ali realnost je drugačija – borba s ovisnošću traje cijeli život. 'Ove vještine koje nauče na liječenju treba održavati i stalno ih poboljšavati. Terapijski program pruža pacijentima alate, ali izazovi u stvarnom svijetu mogu biti teži nego što su očekivali. 'Odavde ćete izaći naoružani informacijama, iskustvima i vještinama, ali na vama je hoćete li 'zapucati' kada dođe kritična situacija, a vani je jako puno toga protiv vas', objasnio je dr. Bodor.