ELLE MACPHERSON

Slavna ljepotica u tajnosti je vodila životnu bitku, a njezina odluka šokirala je sve

03.09.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Jedna od najpoznatijih supermodela 90-ih, Australka Elle Macpherson otkrila je kako joj je prije sedam godina dijagnosticiran karcinom dojke, a ovu tešku životnu bitku vodila je u najvećoj tajnosti

Svjetlo dana uskoro bi trebali ugledati memoari 60-godišnje australske manekenke Elle Macpherson. Iza naziva 'Life, Lessons, and Learning to Trust Yourself', jedna od čarobne ekipe supermodela 90-ih, koja je pistama vladala zajedno s Naomi Campbell, Cindy Crawford i Claudijom Schiffer, otkriva javnosti još nepoznate detalje iz svog života, a među njih zasigurno spada i ona najšokantnija - životna borba.

Naime, kako je otkrila za Women's Weekly, Elle je prije sedam godina dijagnosticiran karcinom dojke. Trenutno je, rekla je, u remisiji, a ono čime je najviše šokirala javnost i svoje najvjernije obožavatelje je da je odbila liječenje kemoterapijom.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Ignorirala savjete 32 različita liječnika

U memoarima je detaljno opisala kako se odlučila na holistički pristup za svoje izliječenje, ignorirajući savjete čak 32 različita liječnika, od kojih je tražila mišljenje, ali i ono najgore - odbijajući želje svoje obitelji.

'Bio je to šok za sve, nešto potpuno neočekivano. Bilo je zbunjujuće, bilo je zastrašujuće na toliko puno načina, no na kraju mi je dalo priliku da kopam duboko u svoje unutarnje osjećaje kako bi pronašla rješenje koje mi odgovara', rekla je Elle Macpherson.

Nakon postavljene dijagnoze, Elle je prije sedam godina podvrgnuta lumpektomiji, odnosno kirurškoj operaciji kojom se otklanja zloćudno tkivo i manji dio okolnog zdravog tkiva, u što spada i dio limfnih čvorova pazušne jame, no nakon toga su nalazi pokazali i da ima HER2 pozitivni intraduktalni karcinom koji je receptivan za estrogen. Liječnici su joj zbog toga savjetovali mastektomiju i uz nju zračenje, kemoterapiju, hormonsku terapiju i rekonstrukciju dojke.

  • +3
Elle Macpherson Izvor: Profimedia / Autor: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Odbacila tradicionalnu medicinu

No Elle, koja je u to vrijeme bila u vezi s poznatim antivakserom Andrewom Wakefieldom, odlučila je odbaciti tradicionalnu medicinu, odabravši 'prekasnu vježbu u kojoj je vjerna sebi, u kojoj vjeruje sebi i prirodi svog tijela.' Kako je otkrila, molila se i meditirala na plaži u Miamiju i potom je donijela odluku da karcinom ne želi liječiti službenom medicinom i lijekovima već holističkim pristupom vođenim srcem.

'Reći ne standardnim medicinskim rješenjima bila je najteža stvar koju sam napravila u životu, ali reći ne vlastitom unutarnjem osjećaju bilo bi još teže', objasnila je svoj potez, dodavši kako su za nju kemoterapija i operacija bile previše ekstremne.

Poznata po nadimku The Body, Elle je rekla kako su mnogi ljudi 'mislili da je luda', no ona je unatoč svemu nastavila s planom liječenja kojeg je sama donijela, 'baveći se emocionalnim kao i fizičkim čimbenicima povezanim s karcinomom dojke'.

Fokus na ozdravljenje

Zbog svega što je prolazila odlučila je na osam mjeseci iznajmiti kuću u Phoenixu, Arizoni, gdje se fokusirala na holističko liječenje pod nadzorom svog primarnog liječnika, doktora naturopatije, holističkog stomatologa, osteopata, kiropraktičara i dva terapeuta. U trenucima kada bi ostajala sama kod kuće, provodila je dane 'fokusirajući se na svoj ozdravljenje'.

Njezina odluka nikako se nije svidjela njezinom bivšem partneru Arpadu Arkiju Bussonu, kao ni sinovima, Flynnu (26) i Cyu (21), no mlađi Cy ipak ju je u potpunosti podržao, smatrajući da će je kemoterapija 'ubiti'.