Nikad stresnije natjecanje

Stigla reakcija EBU-a na napade irske predstavnice na Eurosongu

13.05.2024 u 23:30

Bionic
Reading

Iza nas je vikend s nikad burnijim Eurosongom. Nemo su 'razbili' svoj pehar, a bilo je tu i diskvalifikacije Nizozemske, dok je Loreen najavila da odbija predati trofej Izraelki ako pobijedi... Irkinja, Bambie Thug koja se deklarira kao nebinarna osoba je pak u emotivnoj izjavi žestoko napala EBU (European Broadcasting Union), organizatore Eurosonga

Sada je EBU objavio izjavu u kojoj kaže da žali što se 'neke delegacije' nisu ponašale u skladu s pravilima natjecanja u Malmou.

'Razgovarali smo s brojnim izaslanstvima tijekom događaja u vezi s raznim pitanjima na koja nam je skrenuta pozornost. Upravljačka tijela EBU-a će, zajedno s voditeljima izaslanstava, razmotriti događaje oko ESC-a u Malmou kako bi se krenulo naprijed na pozitivan način i kako bi se osiguralo da svi poštuju vrijednosti događaja. Na sljedećem sastanku upravljačko tijelo događaja, referentna skupina natjecanja za pjesmu Eurovizije sastavljena od predstavnika emitera koji sudjeluju, raspravljat će o pojedinačnim slučajevima', najavili su.

Izvor: Društvene mreže

'Bilo je teško i strašno za nas! Tako sam ponosna i samo želim reći ‘mi smo Eurosong, EBU nije Eurosong, je*** EBU. Uopće me ne zanimaju više, je*** EBU. Iza je zajednica, ljubav, moć svih nas. Narod je rekao svoje, queersi dolaze, nebinarni su je****o pobijedili', glasila je izjava Bambie Thug nakon finala Eurosonga.

Inače, šesto mjesto Bambie Thug na natjecanju označilo je najbolji rezultat Irske otkako je Eamonn Toal završio šesti 2000. s 'Millenium of Love'. Bio je to prvi put da se Irska kvalificirala za veliko finale od Ryana O'Shaughnessyja 2018. godine koji je sa svojom pjesmom 'Together' završio na 16. mjestu.

Devedesete se često smatraju 'zlatnim dobom' za Irsku na Eurosongu s pobjednicima 1992. (Linda Martin s 'Why Me'), 1993. (Niamh Kavanagh s 'In Your Eyes'), 1994. ('Rock 'N Roll Kids' u izvedbi Paula Harringtona i Charlieja McGettigana) i 1996. (Eimear Quinn s 'The Voiceom').

Izvor: Društvene mreže

Johhny Logan je tri puta Irskoj priskrbio pobjedu na jednom od najpopularnijih glazbenih natjecanja na svijetu. Prvi se put pojavio 1980. godine u Haagu gdje je i pobijedio pjevajući 'What’s Another Year?'. Potom je nastupio nakon sedam godina i trijumfirao s pjesmom 'Hold Me Now', koja je 2005. godine izabrana za treću najbolju pjesmu u povijesti Eurosonga. Dvaput je surađivao s Lindom Martin, a jedna od njihovih suradnji Irskoj je 1992. godine donijela još jednu eurovizijsku pobjedu sa pjesmom 'Why Me?'.