mijenja povijest

Stiže era kraljice Mary: Rođena u Australiji, a na prijestolje dolazi da spasi ugled obitelji

03.01.2024 u 07:54

  • +9

Kraljica Mary

Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Bionic
Reading

Nova godina u danskoj kraljevskoj obitelji zbilja kao da donosi novu stranicu u povijesti monarhije. Još nekoliko dana dijeli Dance od promjene monarha nakon što je kraljica Margrethe abdicirala nakon 52 godine vladanja. Njezino mjesto zauzet će njezin stariji sin Frederik, a s njime i njegova supruga Mary koja je apsolutna miljenica nacije

Iako je dosad bila u pozadini i nije privlačila pozornost, stvari će odsada biti puno drugačije! Kralj Frederik i kraljica Mary za manje od dva tjedna sjedaju za prijestolje Danske, a time stiže i era samozatajne Mary koja prije dvadeset godina nije mogla ni zamisliti ovakvu budućnost.

Kako prenosi Daily Mail, nedavna anketa provedena u Danskoj pokazala je da 85 posto Danaca ima pozitivno mišljenje o budućoj kraljici, a osvojila ih je svojom predanošću kraljevskoj dužnosti i tečnim znanjem jezika. Iako su svi ludi za Mary, ni njezin suprug Frederik nema ništa lošije rezultate nakon što je izrastao iz buntovnika u pravog obiteljskog čovjeka.

Stilski zaokret Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Na novogodišnjem banketu danske kraljevske obitelji u palači Amalienborg u Kopenhagenu sve su oči bile uprte u novu kraljicu Danske koja je okupljene pozdravljala širokim osmijehom. Kao glavna zvijezda večeri blistala je u crvenoj baršunastoj haljini, a zbog njezine je ljepote i zarazne dobre energije budući kralj pao u drugi plan. 

Interes za ambicioznu i vedru Mary ni ne čudi jer njezin dolazak na dansko prijestolje označava i veliki povijesni trenutak!

Naime, po prvi će put u povijesti na tron neke države zasjesti netko s australskim rodnim listom. Rođena je u Hobartu u Australiji kao najmlađe dijete akademskog profesora i profesora matematike Johna Dalgleisha Donaldsona i Henriette, izvršne pomoćnice prorektora Sveučilišta u Tasmaniji.

Godine 1994. diplomirala je trgovinu i pravo, no zaposlila se u marketingu te bila uspješna izvršna voditeljica oglašavanja u agenciji promovirana u konzultanticu za Microsoft Business Solutions, no jedan je noćni izlazak promijenio čitav tijek njezinog života. Te je večeri 2000. godine u pubu u Sydneyju upoznala mladog Frederika koji se predstavio kao običan turist iz Europe. Večer koja se odvila prije 23 godine promijenila im je živote, a sada i povijest europskih vladara.

51-godišnja kraljica Mary s Frederikom je u braku 19 godina, a prije 18 godina rodila je princa Christiana koji će jednog dana preuzeti titulu. Christian ima još troje braće, sestre Isabelu i Josephine te brata Vincenta.

Danska kraljica Margrethe najavila je abdikciju u svom novogodišnjem obraćanju naciji, označavajući kraj svoje ere europskog monarha s najdužim stažem od 52 godine. U govoru je najavila da je stiglo vrijeme da prepusti odgovornost sljedećoj generaciji.

Frederik se čitav život pripremao za kraljevsku ulogu, a ona ga je zadesila baš nakon skandala s atraktivnom Meksikankom Genovevom Casanovom s kojom je snimljen u Madridu na otvorenju jedne izložbe. Fotografija je nanijela štetu cijeloj obitelji, a Mary se nakon neočekivanih medijskih natpisa nije smiješila kao inače, zbog čega se vjeruje da je kraljica ovu odluku donijela kako bi smirila tenzije i pokazala miljenici Danaca koliko im znači.