kršenje pravila

Svi bruje o izbačenom Nizozemcu s Eurosonga, a jedna hrvatska pjevačica to je za dlaku izbjegla

11.05.2024 u 19:43

Bionic
Reading

Ovogodišnji Eurosong potresaju brojni skandali, popularno glazbeno natjecanje čije se finale održava večeras u Malmö Areni, obilježila je i prva diskvalifikacija u povijesti ovog natjecanja. No, naša Doris Dragović 1999. godine našla se vrlo blizu izbacivanja

Ususret večerašnjem velikog finalu Eurosonga svi bruje o Nizozemcu Joostu Kleinu koji sa svojom pjesmom 'Europapa' diskvalificiran s Eurosonga 2024., a to je priopćila je Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje.

No, diskvalifikacija Nizozemca Joosta Kleina mnoge je podsjetila na trenutak kada je jedna naša predstavnica bila na korak do isključenja na natjecanju na Eurosongu. Bio je to nastup Doris Dragović s pjesmom ‘Marija Magdalena’ 1999. godine u Jeruzalemu.

Doris je osvojila visoko četvrto mjesto što je do danas jedan od najboljih rezultata Hrvatske na ovom natjecanju. No taj nastup zapravo je izazvao i skandal jer su prekršena stroga pravila.

Naime, Doris je tijekom izvedbe imala snimljene različite vokale u sklopu pjesme, a istovremeno je na pozornici imala samo jednu vokalisticu. Time su se prekršila pravila Eurosonga koja vrijede i danas, a to je da svi vokali moraju biti uživo otpjevani što se u tom slućač nije ispoštovalo.

Norveška delegacija tražila je kaznu za Doris i naposljetku joj je oduzeto nekoliko bodova.

Podsjetimo, švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član izaslanstva. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja', stoji u priopćenju EBU-a.

Mnoge je zanimalo što se to točno dogodilo i što je to Nizozemac napravio da je zaradio diskvalifikaciju. Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, koji je u finalu trebao nastupiti s pjesmom Europapa, vodi istraga nakon incidenta koji je uključivao djelatnicu televizijske producentske ekipe. 'Muškarac je osumnjičen za prijetnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan', objavila je glasnogovornica švedske policije.

Kasnije je Jutarnji list neslužbeno doznao da se Joost Klein se u četvrtak nakon nastupa grubo okomio na švedsku fotografkinju, a nakon što ga je ona nastavila fotografirati, podigao je ruku na nju.

  • +38
Proba natjecatelja uoči druge polufinalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Fotografkinja Švedske televizije Joosta Kleina policiji je prijavila u petak rano ujutro pa je on petak popodne umjesto na probi finala Eurosonga proveo na ispitivanju kod policije. Nakon što su tijekom petka i subote saslušani svi svjedoci nemilog događaja, EBU je sazvao sastanak na kojem je jednoglasno donesena odluka o isključivanju Nizozemca s Eurosonga čime je ujedno poslana i poruka da nikakvo nasilje nećemo tolerirati,' rekao je izvor iz EBU-a za Jutarnji list.

Nakon toga nizozemska televizijska kuća AVROTROS izdala priopćenje koje daje nove detalje o tom događaju. 'Nakon nastupa prošlog četvrtka dogodio se incident. Protiv jasno sklopljenih dogovora, Joost je snimljen netom nakon što je sišao s pozornice i morao je žuriti u greenroom. Joost je u tom trenutku više puta dao do znanja da ne želi da ga se snima. Ovo se nije poštovalo. To je dovelo do prijetećeg pokreta Joosta prema kameri. Joost nije dotaknuo kamermanku. Ovaj incident je prijavljen, nakon čega je uslijedila istraga EBU-a i policije.

'Jučer i danas smo se intenzivno konzultirali s EBU-om i predložili nekoliko rješenja. Unatoč tome, EBU je ipak odlučio diskvalificirati Joosta Kleina. AVROTROS smatra da je kazna vrlo visoka i nesrazmjerna,' zaključili su.

Rim Tim Tagi Dim

Baby Lasagna odradio je generalnu probu; pogledajte fotografije!

Pogledaj galeriju
sve osim nogometa

Učitavanje...