KONTROVERZNA PRIČA

Svi govore o Netflixovoj seriji od koje se ledi krv u žilama: Što je istina, a što laž u hitu 'Monsters'

02.10.2024 u 06:07

Bionic
Reading

Šokantna serija o ubojstvu imućnog bračnog para koje su počinila njihova djeca stigla je na Netflix kao nastavak kontroverzne priče o Jeffreyju Dahmeru

Riječ je, dakako, o serijalu 'Monsters', a nakon što smo prošle sezone gledali nevjerojatnu priču o monstrumu kanibalu, na red su došla ubojstva Lyle i Erika Menendeza te ne prestaje podizati prašinu.

Iako serija o Jeffreyju Dahmeru nije trebala imati nastavak, Netflix se odlučio osloniti na njen ogroman uspjeh te stvoriti svojevrstan serijal o okrutnim ubojicama. Tako je nastala 'Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story', a od početka emitiranja o njoj se ne prestaje govoriti.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/Nova TV promo, montaža Neven Bučević

No krenimo redom. Ako seriju još uvijek niste pogledali, ono što ćete već u prvoj epizodi doznati jest da se radi o braći koja su jedne nedjeljne večeri, naizgled tek potaknuti filmom, odlučila ubiti svoje imućne roditelje.

Student Princetona Lyle (21) i 18-godišnji tenisač Erik hladnokrvno su ustrijelili majku Kitty i oca Josea Menendeza, nakon čega pratimo njihova priznanja psihijatru, a potom i scene sa suđenja. Dio radnje vraća nas u prošlost, ali u subjektivnim verzijama likova.

Kao glavna teme proteže se pitanje tko je bio stvarni monstrum jer braća temelje obranu na živopisnim, a za mnoge radikalnim, pretjeranim i neukusnim opisima seksualnog zlostavljanja koje su trpjeli od oca, čemu je posvećena cjelokupna epizoda.

Izvor: Društvene mreže

Što je istina, a što laž u seriji 'Monsters: Lyle and Erik Menendez Story'?

Upravo to ponajviše je uzburkalo vode, kao i kontroverzne tvrdnje braće koja su uslijedila i njihova javna prepirka sa scenaristom. No prvo vrijedi napomenuti što je od priče uopće istinito, a što je dodano za potrebe dramatičnosti scenarija.

Tragedija prema kojoj je snimljena serija 'Monsters: Lyle and Erik Menendez Story'

José Menendez bio je bogat poslovni čovjek kubanskog porijekla, izvršni direktor tvrtke, dok je Kitty Menendez bila učiteljica i domaćica. Živjeli su luksuznim životom u Beverly Hillsu, a 20. kolovoza 1989. puškama usmrtili su ih sinovi Lyle i Erik.

Braća su pozvala policiju i lagala da oni nisu počinitelji te da su bili u kinu i gledali 'Batmana' u vrijeme ubojstva. Kada su ubrzo potrošili skoro milijun dolara na odjeću, nekretnine i aute, policija je počela sumnjati u njih i okretati se od prvotno osumnjičene mafije.

Na kraju su braća priznala ubojstvo, tvrdeći da je počinjeno iz straha da ih otac ne ubije nakon prijetnji da će javno otkriti da ih je seksualno, emocionalno i fizičko zlostavljao.

Jesu li Lyle i Erik Menendez bili u incestuoznoj vezi?

U drugoj i šestoj epizodi postoje indikacije da su braća imala incestuozan odnos te da ih je majka jednom prigodom zatekla kako se zajedno tuširaju. Iako je time indicirano da je potencijalni razlog za ubojstvo roditelja bilo otkriće o pravoj prirodi njihovog odnosa, u stvarnosti ne postoji nijedan trag koji bi ukazivao na to da se išta slično ikada dogodilo.

Ipak, Lyle je u stvarnosti priznao da je s osam godina seksualno zlostavljao Erika u šumi, a stručnjaci ističu da to ni u kojem slučaju nije incestuozan odnos, već odgovor na traumu.

'Kružile su glasine na suđenju da je možda postojala neka čudna veza između Erika i Lylea, ali vjerujem da je jedini fizički kontakt koji su mogli imati ono što je Lyle svjedočio', rekao je Robert Rand, autor knjige 'The Menendez Murders: The Shocking Untold Story of the Menéndez Family and the Killings that Stunned iz 2018. the Nation', za The Hollywood Reporter.

Novinar Dunne zaista je izvještavao za Vanity Fair

Novinar Dominick Dunne (Nathan Lane), koji je u seriji svojevrsni pripovjedač i karika koja povezuje scene različitih verzija prošlosti s aktualnim suđenjem, tada je zaista izvještavao za Vanity Fair.

No u stvarnom životu nikada nije insinuirao da su Erik i Lyle bili u incestuoznoj vezi. U svom kasnijem izvješćivanju za časopis, Dunne je izrazio sumnju da su Lyle i Erik ikada bili seksualno zlostavljani i pohvalio njihovu 'glumu' u sudnici.

Vrhunska gluma

Usprkos kritikama zbog brutalnosti serije i prekomjernog opisivanja pedofilije, nešto negativno o glumcima gotovo je nemoguće pronaći.

Braću su vrhunski utjelovili Nicholas Alexander Chavez (Lyle) i Cooper Koch (Erik), a njihove roditelje glume sjajni Javier Bardem i Chloë Sevigny.

Je li Lyle Menendez stvarno ćelav?

Borba s ćelavosti u ranim dvadesetima sjajno je iskorištena za prikaz taštine Lyle, ali i za površnost njegova odnosa s ocem, pod čijom je prisilom morao nositi periku.

Ovaj detalj je - istinit. Lyle je izgubio kosu u mladosti i tajio je to od mlađeg brata noseći najmoderniju periku koju je kupio 1988. za 1450 dolara, prema jednoj od priča Vanity Faira iz 1994. o braći.

Štoviše, u Randovoj knjizi autor tvrdi da je Kitty zapravo u bijesu strgnula Lyleov tupe, nanijevši mu ogromnu bol, jer je uložak dizajniran tako da se može ukloniti samo pomoću posebnog otapala.

U stvarnom životu obrana je tvrdila da je Erik, kada je vidio Lylea bez perike, shvatio da je dovoljno siguran da otkrije vlastitu tajnu: da ga je od djetinjstva seksualno zlostavljao otac.

Jose Menendez nije vidio sinove sa sačmaricama

Stravičan susret Josea Menendeza sa sinovima koji drže uperene sačmarice u njega u stvarnosti se nije dogodio. Bogati poduzetnik kubanskog podrijetla upucan je s leđa. U njega je sveukupno pucano pet puta, a u Kitty deset, što je prikazano i u seriji.

Los Angeles Times izvijestio je da je, za razliku od supruga, Kitty bila svjesna svega što se događalo te je neuspješno pokušala pobjeći...

Jesu li Erik i Lyle Menendez zapravo otišli u kino zbog alibija?

I u seriji i u stvarnom životu Erik i Lyle rekli su da su otišli u kino te da nisu bili kod kuće u vrijeme ubojstava. No u stvarnosti nikada nisu napustili kuću da bi pokušali kupiti ulaznice niti otišli u restoran, kao što je prikazano u seriji.

'Dvanaest pucnjeva usred Beverly Hillsa u nedjelju navečer, a nitko ne zove policiju. Čekamo u kući, a nitko se ne pojavljuje', prisjetio se Erik za ABC News 1996. godine.

'Još uvijek ne mogu vjerovati. Nismo imali alibi, samo smo rekli da smo bili u kinu.'

Milli Vanilli na sprovodu

Scena u kojoj se braća opraštaju od roditelja uz pjesme grupe Milli Vanilli je točna. Prema Randu, Lyle je svirao pjesmu 'Girl I'm Gonna Miss You' na komemoraciji za svoje roditelje u Američkom udruženju redatelja 25. kolovoza 1989.

Sve su priznali terapeutu

Istinito je i to da su sve priznali terapeutu L. Jeromeu Ozielu (Dallas Roberts), no tijek događaja bio je malo drugačiji u stvarnosti. Terapeutova ljubavnica Judalon Smyth (Leslie Grossman) slučajno je čula kako Lyle i Erik govore da su ubili roditelje, no tek je nekoliko mjeseci kasnije dojavila policiji da ima audiosnimke njihova priznanja.

Zaista je tužila Oziela zbog drogiranja i seksualnog napastovanja, ali i fizičkog nasilja u vezi.

Još jedan trenutak u seriji koji se dogodio u stvarnom životu - Smyth je doista rekla: 'Ne bih željela djecu koja izgledaju kao dr. Oziel.'

Sudilo im se i odvojeno

Za potrebe serije prikaz suđenja najviše se razlikuje od stvarnosti. Za početak, braći je prvi put suđeno zasebno 1993. godine.

Nakon nekoliko tjedana vijećanja obje su porote bile podijeljene oko toga trebaju li Erik i Lyle biti osuđeni za ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja, a oba su suđenja završila poništenjem. Braća su se suočila s mogućnošću smrtne kazne ako bi ih se na prvom suđenju osudilo za ubojstvo prvog stupnja.

Drugo suđenje 1995. odvijalo se mnogo drugačije od prvog: Lyle uopće nije svjedočio, a na sudu nije bilo dopušteno gotovo nikakvo svjedočenje o seksualnom zlostavljanju za koje su tvrdili da su ga pretrpjeli.

Je li Lyle Menendez stvarno napisao knjigu?

U seriji 'Monsters: Lyle and Erik Menendez Story' kao jedan od glavnih inkriminirajućih dokaza navodi se knjiga koju je Lyle pisao u suradnji s djevojkom Normom, a koja je sve snimala na vrpce.

U stvarnom životu žena po imenu Norma Novelli posvjedočila je da je osobno upoznala Lylea kada ga je posjetila u zatvoru i da se njihovo prijateljstvo nastavilo putem telefonskih poziva, pisao je Los Angeles Times. Tvrdila je da je Lyle pristao da snima njihove razgovore jer nije mogla dovoljno brzo hvatati bilješke tijekom njihovih razgovora.

Novelli je također tvrdila da je nakon prvog suđenja Lyleu saznala da može zaraditi na samim vrpcama, što ju je navelo da proda audiozapise Dove Booksu za 12.500 dolara.

Odvjetnica je prikupljala novac

I dok u seriji odvjetnica Leslie Abramson (Ari Graynor) grdi braću zbog prikupljanja novca za njen honorar putem donacija, u stvarnosti je upravo ona bila ta koja je u ožujku 1996. poslala pisma iz vlastite tvrtke tražeći donacije za Erikov fond za obranu u iznosu od milijun dolara. 

Erik Menendez stvarno je razgovarao s O.J.-om Simpsonom u zatvoru

U predzadnjoj epizodi vidimo Erika kako razgovara s O.J.-om Simpsonom u susjednoj ćeliji (iako Simpsonovo lice nikada nije prikazano). Slavni igrač NFL-a, koji je kasnije oslobođen optužbi za ubojstvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i Rona Goldmana, zapravo je godinama poznavao obitelj Menendez.

'Svakako nikad nisam mislio da ćemo se kasnije sresti u zatvoru i suočiti se s optužbama za ubojstvo. To je sigurno', rekao je Lyle za People i dodao:

'Mogli smo dosta razgovarati. Dijelili smo istu sobu za sastanke s odvjetnicima i bili smo smješteni u istom području. Moj brat je bio u ćeliji do njega veći dio suđenja, tako da smo imali puno vremena za komunikaciju.'

  • +2
Chloe Sevigny Izvor: Profimedia / Autor: Unique Nicole / AFP / Profimedia

Jedina razlika je u tome što je u stvarnosti upravo Lyle bio taj koji je savjetovao Simpsonu da sklopi sporazum o priznanju krivnje, što on ipak nije učinio.

Erik Menendez ljutit je na Ryana Murphyja

Na razlike u događajima u stvarnosti i seriji osvrnula su se i braća te su 30 godina nakon stravičnog događaja ponovno nalaze u fokusu javnosti. Pod 'paljbom' se našao scenarist Ryan Murphy, a Erik ga je preko supruge Tammi optužio za izvrtanje istine.

'Mislio sam da smo završili s lažima i katastrofalnim prikazivanjem Lylea, a koji je u seriji pretvoren u karikaturu ukorijenjenu u užasnim i očiglednim lažima. Mogu samo vjerovati da je to učinjeno namjerno, jer mi je teško zamisliti da Ryan Murphy može biti toliko naivan i netočan u prikazu činjenica bez loše namjere', napisao je danas 53-godišnji Erik.

Njegove optužbe Murphy je nazvao 'interesantnima', dodajući kako se nada će Erik jednom zaista pogledati seriju.

'Vjerujem da će biti ponosan na način na koji ga je odglumio Cooper Koch', rekao je, uz napomenu da je njihovoj priči o seksualnom zlostavljanju dano i više nego dovoljno prostora.

Na Netflix stiže dokumentarac o braći Menendez

No tu nije kraj oživljene slave monstruozne braće, jer Netflix o njima 7. listopada počinje prikazivati dokumentarac u kojem će iz prve ruke pred kamerama govoriti o svojoj verziji tragedije od koje se ledi krv u žilama.