jeziva i kontroverzna priča

Nakon Dahmera, serija 'Monster' donosi priču o braći Menendez koji su ubili svoje roditelje

20.09.2024 u 14:52

Bionic
Reading

Na Netflix je stigla druga sezona serije koja obrađuje neke od najvećih zločina u SAD-u. Došla je dvije godine nakon one o Jeffreyju Dahmeru, a obrađuje ubojstvo Josea i Kitty Menendez iz kolovoza 1989. koje su u vili na Beverly Hillsu počinili njihovi sinovi, tada 22-godišnji student Princetona Lyle i 19-godišnji tenisač Erik

Serija postavlja pitanje: tko su stvarni 'monstrumi'? Druga sezona će vjerojatno u istoj mjeri šokirati i zaintrigirati, a prati Lylea i Erika Menendeza prije i poslije zločina koji su počinili. Njih su utjelovili Nicholas Alexander Chavez i Cooper Koch. Njihove roditelje glume Javier Bardem i Chloë Sevigny. Trailer prikazuje složene dinamike unutar obitelji Menendez, kao i psihološka stanja braće uoči i nakon ubojstava.

Tko su brača Mendez?

José Menendez bio je bogat poslovni čovjek kubanskog porijekla, izvršni direktor tvrtke, dok je Kitty Menendez bila učiteljica i domaćica. Živjeli su luksuznim životom u Beverly Hillsu, a 20. kolovoza 1989. puškama usmrtili su ih sinovi Lylea i Erik Menendez. Ubili su ih višestrukim hicima iz sačmarice. Kitty je upucana deset puta, a José pet. Brača su pozvala policiju i lagali da oni nisu počinitelji te da su bili u kinu i gledali Batmana u vrijeme ubojstva. Mjesecima nakon, braća su počela trošiti na luksuzne stvari, skupe automobile i putovanja zbog čega se počelo sumnjati na njih.

Pogledajte kako se Catherine Zeta-Jones mijenjala kroz godine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Detektivi su ih počeli istraživati i otkrili kako braća imaju očit motiv - novac, kako bi naslijedili bogatstvo svojih roditelja. Naposljetku su braća priznala svoj zločin.Tužiteljstvo je sugeriralo da su braća ubila roditelje zbog nasljedstva, a dva člana obitelji, Diane Vander Molen i Andy Cano, svjedočili su tijekom suđenja i priznali da su da su im Lyle i Erik rekli za očevo seksualno zlostavljanje tijekom njihovog života. Tako su brača tvrdila da su počinila ubojstvo zbog straha da ih otac ne ubije nakon prijetnji da će javno otkriti očevo seksualno, emocionalno i fizičko zlostavljanje.

Poslužili su kao inspiracija

Prvi dio suđenja završio je 1994. godine bez donošenja presude jer porota nije donijela jednoglasnu odluku. Na drugom suđenju 1996. tužitelji su osporavali tvrdnje braće o zlostavljanju tvrdeći da su ubojstva bila motivirana pohlepom. Proglašeni su krivima za ubojstvo prvog stupnja i osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. 2023. je slučaj ponovno došao u javnost zbog Royja Rossella iz grupe Menudo, koji je otkrio da ga je Jose Menendez silovao kada je imao 13 godina. Slučaj braće Menendez inspirirao je brojne televizijske emisije, dokumentarce, igrane filmove, krimi serije poput Law & Order: True Crime – The Menendez Murders iz 2017. godine.

Izvor: Društvene mreže