OSOBA OD NAJVEĆEG POVJERENJA

Tko je Huw Thomas, liječnik koji je do posljednjeg trenutka bio uz kraljičinu postelju

08.09.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Posljednje sate kraljica je, osim sa članovima svoje najuže obitelji, provela sa svojim gastroenterologom i čovjekom od povjerenja, doktorom Huwom Thomasom, koji je jedini mogao odlučivati tko smije ući u sobu, kao i koje se informacije smiju pustiti u javnost. Svi bivši vladari bili su u istoj situaciji

Punih 16 godina liječnik Huw Thomas radi za kraljevsku obitelj, od čega je od 2014. godine isključivo zadužen za kraljicu Elizabetu II. Ovaj gastroenterolog i čovjek od velikog povjerenja, bio je i u odabranom liječničkom timu koji je nadzirao porode Kate Middleton, kada je rađala Charlotte i Louisa.

Da mu je kraljica itekako vjerovala govori i podatak da ga je postavila za šefa liječničkog tima kraljevske obitelji, a on im je, kao i ostali liječnici, uvijek na raspolaganju 24 sata na dan. On je službeni kraljičin liječnik i ima tu titulu koja datira iz 1557. godine.

Njegov posao nije stalan niti s punim radnim vremenom, nema fiksne sate, a kraljica mu je 2021. dodijelila i titulu viteza zapovjednika Kraljevskog viktorijanskog reda. On sam izjavio je kako mu je velika čast biti kraljičin osobni liječnik.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

A osim tog posla, Thomas je konzultant u bolnici kralja Edwarda VII u Maryleboneu, privatne bolnice koju često koriste članovi kraljevske obitelji, te u bolnici St Mary u Paddingtonu kao i profesor gastrointestinalne genetike na Imperial Collegeu u Londonu. I ravnatelj je obiteljske klinike za karcinome u bolnici St Mark.