tužna vijest

U 95. godini preminula legendarna Gena Rowlands

15.08.2024 u 09:01

Bionic
Reading

Ikona filmskog platna, zvijezda filmova poput 'Bilježnice' i 'Žene pod utjecajem', preminula je jučer u svom kalifornijskom domu

Umrla je okružena svojom obitelji, suprugom Robertom i kćeri Alexandrom, u Indian Wellesu, a vijest je potvrdio njezin sin Nick Cassavetes. Cassavetes je nedavno izjavio da mu majka boluje od Alzheimerove bolesti, otkrivši da joj je dijagnosticirana prije pet godina.

Gena Rowlands rođena je 1930. godine u Cambriji, Wisconsin. Počela je glumiti u pedesetima i ubrzo debitirala na Broadwayu u predstavi 'Sedam godina vjernosti'. Ponajviše ćemo je pamtiti kao glumicu u filmovima njezina supruga Johna Cassavetesa, kao što su 'Dijete čeka', 'Lica', 'Minnie i Moskowitz' i 'Žena pod utjecajem'. Ovaj atipični holivudski par svoje je filmove uglavnom financirao sam novcem od komercijalnih projekata. Zajedno su imali troje djece, od kojih su Nick ('Bilježnica') i Zoe režirali filmove u koji me je glumila.

  • +3
Gena Rowlands Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Osim 'Žene pod utjecajem' 1974. godine, Rowlands je bila nominirana za najbolju glumicu nagrade Oscar i za film 'Gloria' iz 1980. godine. Premda su dugo i plodonosno surađivali, glumica je jednom prilikom izjavila da se Cassavetes i ona ne slažu ni oko čega. 1988. godine glumila je u filmu Woodyja Allena 'Druga žena' zajedno s Mijom Farrow. Također, osvojila je tri nagrade Emmy za nastupe u televizijskim serijama. 2015. godine dodijeljen joj je počasni Oscar.