DIRLJIVA PRIČA

'U ime žena' - inspirativan biografski film o odvjetnici koja je spasila živote žena

14.10.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Michelle Monaghan briljira u glavnoj ulozi odvjetnice Judy Wood

U ime žena (Saint Judy) novi je inspirativan biografski film na Pickbox NOW, koji u fokusu dirljive i aktuale priče ima odvjetnicu za imigracije Judy Wood. U režiji Seana Hanisha, u glavnim ulogama su fenomenalni Michelle Monaghan i Alfred Molina, koji je također izvršni producent filma

Judy Wood, odvjetnica za imigracije u Los Angelesu, preuzima slučaj Afganistanke Asefe koja je pobjegla iz svoje zemlje nakon što su joj zaprijetili Talibani jer je otvorila školu za djevojčice. Asefi nije dozvoljen ulazak u SAD jer se žene ne smatraju progonjenim skupinama. Nakon uporne borbe na sudu i izvan njega, slučaj ode sve do prizivnog suda SAD-a gdje Judy pokušava promijeniti američki zakon o azilu tako da uključuje žene kao zaštićenu skupinu.

Judy Wood žena je koja je sama promijenila zakon o azilu Sjedinjenih Država kako bi uključila žene u zaštićenu klasu. Zagovornici imigracije vjeruju da je Woodina pobjeda spasila živote desetaka tisuća imigrantkinja diljem svijeta. Film počinje njezinom selidbom sa sinom iz Novog Meksika u Los Angeles kako bi njezin sin mogao biti bliže svom ocu, njezinim radom u imigracijskom odvjetničkom uredu, zatim u vlastitom odvjetničkom uredu, a posebno se bavi slučajem Asefe Ashwari, učiteljice iz Afganistana koja se suočava s deportacijom. Judy je više predana svojim klijentima, nauštrb svoje obitelji.

Ova dirljiva priča nikad nije bila aktualnija, u vrijeme kada se događaju prosvjedi u Iranu zbog ubojstva Mahse Amini, dvadesetdvogodišnje Kurdkinje, koju je u Teheranu uhapsila vjerska policija zbog “neprimjerenog nošenja hijaba”, jer je time prekršila zakone koji se tiču oblačenja i nošenja marama. Mnoge žene diljem svijeta i dalje su nezaštićene, a heroine poput Judy Wood, koje mijenjaju zakon kako bi ženama omogućile zaštitu, utjeha su i inspiracija u ovakva vremena.

Fenomenalna glumačka postava

U glavnoj ulozi je fenomenalna američka glumica Michelle Monaghan, poznata po brojnim ulogama, a posebno po onoj u seriji Pravi detektiv (True Detectiv) za koju je bila nominirana za Zlatni Globus. U ulozi Asefe Ashwari je mlada palestinska glumica Leem Lubany, poznata po u filmu Omar koji je nominiran za Oscara. Kao izvršni producent i glumac, tu je i legedarni britanski glumac španjolskog porijekla Alfred Molina, poznat po mnogobrojnim filmovima poput kultnih Čokolada (Chocolat) i Frida.

Ovaj inspirativan biografski film koji se temelji na istinitim događajima o odvjetnici Judy Wood gledajte odmah na Pickbox NOW.