NIJE JOJ LAKO

U posljednji tren kraljica Elizabeta otkazala još jedno pojavljivanje: Doktor savjetuje ostanak u palači i mirovanje

10.05.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Britanska kraljica Elizabeta II otkazala je današnji dolazak na ceremoniju otvaranja parlamenta. Prvi je to put u dugih 59 godina da je nećemo vidjeti na njezinom mjestu i s pripremljenim govorom

Buckinghamska palača potvrdila je navode da kraljica Elizabeta II ne dolazi na svečanu ceremoniju otvaranja parlamenta koja se održava svake godine u svibnju. Kazali su da se nastavljaju njezini problemi s mobilnošću. Njezini liječnici savjetovali su ostanak u palači i mirovanje jer je 96-godišnjoj kraljici sve teže hodati.

Umjesto kraljice, njezin će govor pročitati prijestolonasljednik, princ Charles, a na ceremoniji će biti prisutan i princ William.

Ovo će biti prvi put od 1963. godine da će kraljica propustiti tu ustavnu ceremoniju, kada se izlažu vladini zakonodavni planovi. Prije godinu dana unatoč pandemiji prisustvovala je ceremoniji otvaranja parlamenta, a svega dva puta propustila je ovo događanje.

  • +10
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Pool / Zuma Press / Profimedia

Govor obično čita monarh, kao šef države, a kraljica ga je propustila zbog trudnoće dva puta tijekom 70-godišnje vladavine - 1959. i 1963.

Ovo je treći put da je nećemo vidjeti na tom počasnom mjestu, a duboka starost glavni je krivac za to. Kraljičino zdravstveno stanje više nije idealno, a pogotovo joj je teško hodati bez pomoći i štapa. U veljači je preboljela koronu te je od tada njezin imunitet slabiji.