OD BEZOSA DO GATESA

Zavirite u luksuzni ljetni kamp za milijardere u kojem se sklapaju tajni dogovori

12.07.2024 u 18:50

Bionic
Reading

Ovo je mjesto na kojem se sklapaju veliki poslovni dogovori i donose odluke koje mogu oblikovati budućnost cijelih industrija, a neki značajni poslovi i strateški savezi imaju svoje korijene upravo na ovim okupljanjima. Na njih dolaze Mark Zuckerberg, Jeff Bezos i Bill Gates, kao i medijski moguli poput Oprah

U zračnoj luci Friedman Memorial u Sun Valleyju u tijeku je događanje koje je široj javnosti poznato kao 'ljetni kamp za milijardere'. Ovaj naziv, koji odmah privlači pozornost, zapravo je privatni sastanak koji organizira njujorška investicijska banka Allen & Company, a posebno je zanimljiv jer okuplja neke od najutjecajnijih i najbogatijih ljudi iz svijeta tehnologije, medija, financija i zabave.

Održava se svake godine u srpnju u Sun Valley Resortu u Sun Valleyju u Idahu, a čitavo je događanje poznato kao vrlo ekskluzivno, ali i diskretno.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Kako izgleda druženje u Sun Valleyju?

Iako se dnevni red i teme predavanja drže se u tajnosti, poznato je da događaj kombinira poslovne sastanke i diskusije s društvenim aktivnostima poput golfa, vožnje biciklima i večernjih zabava. Cilj je druženja omogućiti neformalno umrežavanje i diskusije o budućnosti industrije, potencijalnim investicijama i poslovnim strategijama.

Vjeruje se da je upravo Sun Valley mjesto na kojem je Jeff Bezos odlučio proširiti svoje poslovno carstvo te kupiti The Washington Post.

Velike face koje se ondje okupljaju u opuštenoj atmosferi mogu se povezati na osobnijoj razini nego što bi to inače bilo moguće u formalnom poslovnom okruženju, a time je ovo ljetno druženje jedno od najvažnijih okupljanja poslovnih lidera u svijetu.

Tko se okuplja u Sun Valleyju?

Iako je događaj relativno zatvoren za medije, ipak privlači veliku pažnju zbog značenja i utjecaja sudionika.

Na okupljanje dolaze mnogi milijarderi, izvršni direktori velikih korporacija, investitori i drugi važni poslovni lideri, a neki od redovnih sudionika uključuju ljude kao što su Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffett i Mark Zuckerberg, ali ne i Elona Muska - naime on je prošle godine iskazao neprijateljstvo s kolegama iz biznisa.

  • +2
Jeff Bezos i Lauren Sanchez Izvor: Profimedia / Autor: KEVORK DJANSEZIAN / Getty images / Profimedia

Prema CNN-u, ondje je viđen i Sam Altman, takozvani kralj umjetne inteligencije, izvršni direktor Disneyja Bob Iger i skupina njegovih potencijalnih nasljednika. Osim toga, gosti su medijski moguli Rupert Murdoch i nedavno hospitalizirana Oprah Winfrey te mnogi drugi, uključujući Davida Zaslava, izvršnog direktora CNN-ove matične tvrtke Warner Bros.

Razgovarat će se i o budućem predsjedniku

Iako će se voditi mnogi razgovori o poslovnim mogućnostima i umjetnoj inteligenciji, jedna od tema sigurno će biti i Joe Biden.

Pitanja o sposobnosti predsjednika Bidena da uđe u još jednu političku utrku pitanje je koje muči bogate donatore i demokratske dužnosnike. Upravo bi zato bilo teško zamisliti da skupina elitnih medijskih mogula neće pokrenuti razgovor o mogućim zamjenama na glasačkom listiću 2024. godine.

  • +5
Jill i Joe Biden Izvor: Profimedia / Autor: Mandel NGAN / AFP / Profimedia