NAJBOLJIH ŠEST OSTAJE

Zbog najgoreg sushija 'Masterchef' napustila Ines

10.12.2012 u 07:28

Bionic
Reading

Kraj showa je sve bliži, a kandidata u kući je ostalo sedam. Budući da se nalaze u Tjednu egzotične kuhinje, kandidati su prvo pohađali Gastroakademiju gdje su im Dino i Mate demonstrirali pripremu tempure, tajlandske juhe s rezancima, mariniranje i pripremanje ribe, sashimija i sushija

'Ovo mi je najkorisnija Gastroakademija dosad', rekla je Petra Plantak. Ines je u ovoj fazi sasvim svejedno je li vođa ili nije. Misli da je u jedanaestom tjednu puno teže biti vođa nego što je bilo u prvom ili drugom tjednu. Ivana misli da će biti teže nego u drugim izazovima. Ne razmišlja unaprijed o eliminacijama. 'Da sam osvojila imunitet, najvjerojatnije bih otišla u tim s više ljudi. Kako nisam, svi smo isti', kaže Kike.

Kao vođu plavog tima žiri je odabrao Petru Gerić koja je u svoj tim birala Ivonu Kristinu, Nikolu i Ines. Vođa crvenih je Ivana u čijem su timu Marko Palfi i Petra Plantak. 'Ja ću nastaviti pobjednički niz crvenih', komentirala je Ivana. Nije očekivala da će biti vođa. To joj ne predstavlja opterećenje. Nosi težinu, ali više joj je čast. 'Spremni smo dati sve od sebe da pobijedimo', kazala je Petra Gerić, vođa 'plavih'. Kraj je Tjedna egzotične kuhinje, a timovi će odmjeriti snage u poznatom zagrebačkom kineskom restoranu Asia.

Dim sum ili kineski tacosi

Po dolasku na lokaciju Igor je objasnio kandidatima da danas kuhaju u prvom autohtonom kineskom restoranu u Zagrebu. U sali ih je dočekala gospođa Chen Li, vlasnica ovog i još triju restorana, koja će danas, zajedno s ostalim gostima, kušati jela koja pripreme timovi.

Dino je objasnio zadatak: pripremiti pet različitih jela u obliku dim suma u više manjih porcija. Dim sum su mala jela ili zakuske koje se serviraju uz čaj. Pare se ili prže. To su mali zalogaji koji se mogu konzumirati sa štapićima. Mate ih je nazvao 'kineskim tacosima'. Radovan je pojasnio da je Kina zemlja najbolje razrađenih kuharskih tehnika gdje su kuhari virtuozi koji se nalaze visoko na društvenoj ljestvici. Osnova kuhanja kineske hrane je kratka termička obrada u woku i dubokom ulju. Velika pažnja se pridaje izboru boja i izgledu jela. Đumbir je u ovoj kuhinji važan začin. Dvije glavne tajne u kineskoj kuhinji su ispravno rezanje i pažljivo prženje namirnica, a glavna zapovijed je: 'Hrana ne samo da mora biti ukusna, nego i blagotvorna.'

U nedjelju su jela, uz žiri, kušali vlasnica Chen Li i članovi Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, ali je odluku o pobjedniku ipak donio žiri. Timovi za kuhanje imaju dva sata, a plavi tim počinje s pripremom pola sata prije. Igor je napomenuo da se kašnjenje u Kini smatra uvredljivim.

Vođe ne znaju puno o kineskoj kuhinji, oba tima kasne s posluživanjem

'Ovo je svakako jedna od većih avantura u Masterchefu', kazala je Petra Gerić, vođa plavog tima. Njena iskustva nisu prevelika, tek je nedavno počela jesti kinesku hranu. U njenom timu Ines je bila zadužena za dumplingse, salate i pripremu, Nikola je bio zadužen za piletinu u umaku od indijskih oraščića, čips od svinjske kože i springrollse, dok je Petra kao vođa radila rolice i pileće nožice. 'Ja sam u timu bila malo potrčkalo', kaže za sebe Kike. Dok je živjela u Americi, kinesku hranu je jela barem jednom tjedno. Tijekom kuhanja vođu Petru je najviše zabrinjavalo vrijeme. Imala je sat na ruci, ali je unatoč upozorenju njen tim kasnio s posluživanjem.

Ni vođa crvenog tima, Ivana, nije pretjerano upoznata s kineskom kuhinjom. Zna da su za pripremu te kuhinje bitni začini. Kad se njen tim dogovarao oko menija, nije vodila glavnu riječ, već je slušala P.P. i Palfija. Pripremu su radili svi zajedno, a poslije je Palfi bio zadužen za meso. Rekao je da su zbog Petrine opekotine u timu imali dva i pol čovjeka. Svi su se jednako trudili. I ovaj tim je malčice kasnio. 'Možda nam uzmu za zlo, to su precizni Kinezi. U Hrvatskoj to ne bi bio problem, kasnili smo samo tri minute', komentirala je Ivana.

Vlasnica restorana Chen Li je o posluživanju plavog tima komentirala da u Kini nije pristojno kasniti, a oni su kasnili pet do 10 minuta, što će uzeti u obzir kod ocjenjivanja. Prema njenom mišljenju, dobro su napravili piletinu i rezance te pileće noodlese. Misli da su malo pogriješili sa začinima i posluživanjem. Rižu nisu dobro skuhali. Ratku Grgičeviću, tajniku Hrvatsko-kineskog društva, jela crvenog tima bila su puno bolja. Vrhunac mu je bila patka koja je bila kao da je jede u pekinškom restoranu.

Unatoč brojčanoj nadmoći, plavi tim gubi, crveni pobjeđuju, ali ne zahvaljujući Ivani

Po povratku u Masterchef kuhinju Dino je rekao da se ne može reći da se radi o najboljem Gastroduelu dosad, ali su kandidati unatoč nepoznavanju dim suma uspjeli napraviti razmjerno dobar posao te su jela većinom bila ukusna. Mate je naglasio da je žiri puno pažnje pridavao komentarima gostiju za stolovima. Radovan je dodao da prezentacije timova nisu bile najbolje, predstavljali su jela nespretno.

Dino je priopćio da je crveni tim poslužio bolja jela na bolji način te su oni današnji pobjednici. 'Ivana, to nije tvojom zaslugom', obratio se vođi pobjedničkog tima. Pojasnio je da je plavi tim unatoč brojčanoj nadmoći i tome što su imali više jela imao puno tehničkih pogrešaka koje je nabrojio. 'Trudili ste se, bravo! Samo niste bili dovoljno uspješni', obratio se Radovan gubitničkom timu. Njihov vođa Petra je svojim timom ipak zadovoljna. U Stres test danas ide cijeli tim.

Nikola, koji će zajedno s Petrom Gerić, Ines i Ivonom Kristinom u Stres test, nije očekivao pobjedu crvenog tima. 'Šokiralo nas je, naša hrana mi se činila bolja', kaže. Nije osjećao pretjerani stres, jedino je malo razočaran u odluku žirija. Ines za poraz svog tima najodgovornijom smatra Petru koja je bila vođa. Kike misli da je njen tim pošteno izgubio. 'Petra ima veliku sreću. Drugi put kao vođa tima nije morala birati ljude iz tima za Stres test', komentirala je. Da je ipak birala, Petra Gerić odabrala bi Ines i Kike. 'Sad više nismo tim. Igramo svatko za sebe. Borit ću se', kazala je.


Japanska kuhinja u Stres testu: sushi za ostanak

Kandidati koji su se poskliznuli u Gastroduelu na kineskoj kuhinji, za ostanak u showu će se boriti radeći sushi, vjerojatno najprepoznatljivije jelo japanske kuhinje. Radovan je pojasnio da se u japanskoj kuhinji često koriste sirove namirnice, sojini proizvodi te ribe i morski plodovi, što je razlog dugovječnosti japanskog naroda. Od hrvatske ribe u Japan se izvozi tuna.

Zanimljiva činjenica jest da je u Japanu najviše pojedene ribe po glavi stanovnika. Kandidati su za ostanak trebali napraviti osam jednakih 'kolutića' sushija ako je izvana alga, a ako je riža onda šest. Rižu su dobili pripremljenu, što znači da je najteži dio posla obavljen. Za pripremu sushija imali su 10 minuta.

Kike je svoj sushi radila s avokadom, tunom i krastavcima. Stavila je i ikru. Dok je otvarala avokado, porezala se. Uvjerena je bila da ide kući. Napravila je šest rolica. Petra Gerić je radila dvije varijante: s lososom i tunom. 'Ne želim nikako ići doma danas', kazala je. Nikola je bio zadovoljan svojim prvim sushijem. Ima veće komade jer je takve jeo. 'Kike je jedan od boljih kuhara i uz Palfija je vidim u finalu', kazao je. Misli da možda ne bi bilo fer da danas ispadne, ali je takva igra. Tanjur koji je napravila Ines činio se poprilično neurednim.

Po kritikama se nije dalo puno toga naslutiti

Dino je Ivoni Kristini između ostalog rekao da joj kolutići sushija nisu jednaki. Radovanu su okusi u redu. Mate je mislio da je sushi radila 100 puta. 'Ima tu dosta pogrešaka, ali ukusno je', komentirao je Dino sushi koji je napravio Nikola. Ideju o spajanju lososa i tofua nazvao je ispravnim načinom razmišljanja. Radovanu je jedna od dvije verzije sushija Petre Gerić dobra, drugu je odlučio pojesti nakon što Mate i Dino kušaju. Mate je primijetio da su svi napukli. Dino misli da je riža nabijena. 'Ovo je tvoja predodžba reda?' pitao je Dino Ines. Radovan je komentirao neuredno punjenje i puno sastojaka koje je stavila u njega, ali su mu okusi OK.

Dino: 'Ovo je definitivno najgori sushi koji sam ikad vidio!'

Nakon vijećanja žirija Mate je rekao da danas nisu odabrali najboljeg i da su svi podbacili u izazovu. Ima osjećaj da je i trema presudila. Dino se osvrnuo na to da su ulozi svakoga dana u svakom izazovu veliki te da se ne radi samo o tome tko će pobijediti, već je bitno tko kuha sa srcem i bolje. 'Što se sushija tiče, ovo je definitivno najgori sushi koji sam ikad vidio', zaključio je. Žiri je, unatoč teškom zadatku da analizira svaki detalj s tanjura ovih četvero kandidata, donio odluku da ispada Ines.

Dino je rekao da je siguran da će Ines nastaviti kuhati. 'Imala si puno lijepih jela i naučila si puno toga', dodao je Mate. Radovan joj je poručio da bude ponosna na sebe i kuha i dalje. Ines je, pak, bila svjesna da ima najneuredniji tanjur i dosta grešaka. 'Znala sam da idem doma', kaže. Misli da je bolje da je ispala u TOP 7, nego u TOP 6. Misli da bi sljedeća mogla ispasti Ivana. Htjela je još dalje dogurati.

Petra Gerić je sretna što nije ispala. 'Ako gledamo sve skupa, cijelo natjecanje, Ines je imala više lošijih komentara nego dobrih', rekla je. Nikoli je današnji Stres test bio najgori dosad. Ivana je najviše htjela da ostane Zmija, kako kandidati zovu Nikolu.