25 GODINA KARIJERE

Zvijezda serije 'Idealan par' glumi od malih nogu: Sjećate li se prvih uloga Dakote Fanning

12.09.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko tjedana se ne prestaje se pričati o seriji 'Idealan par', Netflixovom novom hitu u kojoj glumi i dječja zvijezda Dakota Fanning. Ove godine je proslavila 30. rođendan, a iza nje je već nevjerojatnih 25 godina karijere i više od sedamdeset uloga

Kći profesionalne tenisačice Heather Joy i bejzbol igrača niže lige Stephena Fanninga, naučila je čitati sa samo dvije godine. Prvi put je stala pred kamere sa samo pet godina kad se s glazbenikom Rayem Charlesom pojavljivala u televizijskoj reklami za državnu lutriju, a na jednoj audiciji bila je izabrana i za reklamu za deterdžent Tide.

Kao šestogodišnja djevojčica, nastupila u jednoj epizodi popularne serije 'Hitna služba', za koju je rekla da joj je jedna od dražih uloga. Glumila je žrtvu u prometnoj nesreći koja ima leukemiju.

Ove muškarce je ljubila Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević, Profimedia

Prvu ulogu u filmu, koji ju je lansirao među zvijezde, snimila kada je imala samo sedam godina. Mlada glumačka zvijezda koju zbog talenta počesto uspoređuju i s holivudskom legendom Bette Davis, Dakota Fanning u svom prvom filmu 'Ja sam Sam' je igrala uz Seana Penna. Uloga kćeri čovjeka s mentalnim poteškoćama koji se bori za skrb nad njom,donijela joj je nagradu 'Critics‘ Choice Movie Award'.

Uloge su se samo nizale

Hollywood Reporter nazvao ju je 'anđelom s inteligencijom', a 2002. godine, redatelj Steven Spielberg angažirao ju je za glavnu ulogu Allison 'Allie' Clarke/Keys u znanstveno-fantastičnoj mini-seriji 'Oteti'. Idućih godinu snimila čak tri filma 'Trapped', 'Sweet Home Alabama' i 'Hansel and Gretel', a 2003. oduševila je publiku ulogama u filmovima 'Djevojke iz visokog društva' i 'Mačak u šeširu'.

Kad je imala deset godina dobila je ulogu u filmu 'Tjelesna straža' uz Denzela Washingtona, a 2005. je s Robertom De Nirom bila u filmu 'Igra skrivača'. Idući film bio je 'Sanjarka: Nadahnuto istinitom pričom' uz Kurta Russella, a s 12 godina postala je najmlađa članica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti u povijesti te organizacije poznate po tome što dodjeljuje Oscare, a iste godine ju je časopis Forbes stavio ju je na četvrto mjesto ljestvice najplaćenijih slavnih osoba do 21 godine. 2006. godine, Dakota se pojavila u najkontroverznijem filmu 'Hounddog'.

Do danas nije stala

Te godine je posudila glas Lilo u animiranom filmu 'Lilo & Stitch 2: Stitch s greškom'. Potom joj je stigla jedna od najvažnijih uloga u filmu 'Rat svjetova' s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, pod redateljskom palicom Stevena Spielberga.

Sljedeće godine, Dakota je glumila u još jednoj južnjačkoj drami, 'Tajnom životu pčela'. Utjelovila je mladu djevojku koja bježi od kuće sa svojom njegovateljicom (Jennifer Hudson) i pronalazi utočište kod tri sestre. Pojavila se i u filmu 'Push' kao djevojka s paranormalnim moćima. 2009. se pojavila u hit filmu 'New Moon', drugom dijelu popularnih filmova o vampirima za tinejdžere koji se temelje na knjigama 'Sumrak' glumeći Jane. Ulogu Jane reprizirala je u 'Sumrak sagi: Praskozorje', 2. dio iz 2012. godine.

  • +3
Dakota Fanning je u djetinjstvu nanizala brojne uloge Izvor: Profimedia / Autor: - / ČTK / Profimedia

Zbog glumačkih obveza, školovala se uglavnom kod kuće ili na setu, a s vremenom je upisala studij na Sveučilištu New York. Priznala je da joj je odrastanje pod svjetlima reflektora ponekad padalo vrlo teško. 'Definitivno nije lagan put kad počneš raditi kao mlad jer ljudi razviju mnogo raznih predodžbi o tome tko si, a da ne znaju istinu. I to je prilično frustrirajuće', istaknula je glumica. Od malih nogu do danas nije stala, a njezina današnja karijera je i dalje sjajna.