IDEALAN KANDIDAT

Ako je spasio Dinamo i odveo Iran na SP, onda može podići i Goricu

09.10.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Nogometni klub Gorica u utorak je ostala bez trenera, jer je 'sporazumnim raskidom ugovora' Rajko Vidović postao bivši

Rajko Vidović u ožujku ove godine stigao je na klupu Gorice, koja je pak imala sreće što je u konkurenciji bio i skromni Rudeš, pa straha od ispadanja nije bilo. Jer i pod Vidovićevim vodstvom, klub iz Turopolja nije briljirao. Jer u devet utakmica koliko je Vidović vodio u proljetnom dijelu sezone, upisane su tri pobjede, jedan remi i pet poraza.

Ni početak ove nije bio rezultatski puno uspješniji, jer Gorica nakon devet kola ima tek osam osvojenih bodova i nalazi se na osmom mjestu prvenstvene tablice.

Očito je poraz od Lokomotive bio kap koja je prelila čašu kod predsjednika Črnka, te su se u klubu odlučili na ovakav potez. I odmah su Goričani obavijestili javnost da se traži trener - to jest da je Mensur Mujdža tek privremeno rješenje.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Dio medija, kao potencijalne kandidate, u prvi je plan gurnulo dvojicu bivših stratega - Sergeja Jakirovića i Željka Sopića, no isto tako navodi se da su oni, nakon odrađenog posla u Rijeci, odnosno Dinamu, prevelika lovina za Nenada Črnka.

U eteru su puštena i još neka imena, ali među njima svakako treba izdvojiti Marija Tota, trenutnu slobodnog na tržištu rada, pomalo samozatajnog, ali koji proteklih godina ima vrhunske rezultate.

Jer, uz Dragana Skočića bio je glavni kreator čudesnog uspjeha Irana, koji se pod njihovim vodstvom suvereno izborio nastup na SP-u u Kataru. Istina, na Mundijalu nisu bili, jer su spletkaroši učinili sve da na SP ode Carlos Queiroz.

Nakon takve smjene trebalo je Totu da se oporavi od šoka, ali onda je ove zime, uz Željka Kopića, krenuo u nemoguću misiju spašavanja ugleda bukureštanskog Dinama. I korak po korak, utakmicu po utakmicu, Dinamo je pod njihovim vodstvom smanjivao zaostatak, da bi na kraju i osigurao ostanak u najjačem rangu rumunjskog nogometa, iako u takav rasplet koji mjesec ranije nisu vjerovali ni Dinamovi igrači.

Bila je opcija da Tot ostane u Rumunjskoj, ali poželio se samostalnog rada i ostavio Kopiću samostalan posao.

Inače, tijekom karijere, ovaj 52-godišnjak skupio je veliko znanje i iskustvo, samostalno vodeći Dinamo, s kojim je osvojio dvostruku krunu, potom i Lokomotivu, te Istru. Radio je Tot potom kao trener i u Kini i Maleziji, dok je kao pomoćni trener surađivao s Vahidom Halilhodžićem, Slavenom Bilićem... Uz brojne odrađene tečaje na HNS-ovoj trenerskoj akademiji.

Prema tome, više referenci mu ne treba, a i gledajući njegov CV, dojma smo da Gorica iskusnijeg i boljeg teško može naći.