gostovanje u mallorci

Barcelonin predsjednik ove subote mora se 'posuti pepelom' i pokloniti se pred Ivanom Rakitićem; Hrvat ulazi u elitno društvo

09.06.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac i veznjak Barcelone, Ivan Rakitić ove bi subote mogao doživjeti veliku počast, to jest ući na listu igrača koji su pisali povijest katalonskog kluba, sa 300 i više nastupa.

Ivan Rakitić od zimskih mjeseci 2011. godine, kada je iz Schalkea 04 i Gelsenkirchena preselio u Sevillu igrač je španjolske La Lige.

Svojom borbenošću i nevjerojatnom izdržljivošću stigao je i do kapetanske vrpce andaluzijskog kluba, kojeg je u Torinu 2014. godine vodio do naslova u Europskoj ligi, a sebi i otvorio vrata katalonskog velikana, Barcelone.

Iako je bilo sumnjičavih kako će se izboriti za mjesto pokraj Xavija i Inieste, ni Luis Enrique nije imao nikakvih dvojbi, i Rakitić se već u prvoj sezoni uspio izboriti za mjesto u početnoj postavi.

Vrhunac svega bio je prvi pogodak na utakmici berlinskog finala Lige prvaka u pobjedi protiv Juventusa 3:1.

'I ta godina, ali i godina prije, kada sam sa Sevillom stigao do naslova u Europskoj ligi, bile su posebne. Tom utakmicom i tim golom stavio sam točku na zbilja odličan period. Taj je trofej bio nešto nevjerojatno i naravno da sam zbog tog gola iznimno ponosan. No ako Bog dâ, da se ove sezone odigraju još te utakmice u Ligi prvaka, pa da opet probamo doći do tog naslova', prisjetio se 2015. godine u velikom intervjuu za tportal Ivan Rakitić.

I tada je skrenuo pozornost na još jedan detalj. Brojci od 299 utakmica u dresu Barcelone, što je podatak za skinuti kapu, jer na listi s 300 nastupa tek je 37 igrača. A od tih 37 igrača, samo su tri stranca.

Strani nogometaši s najviše utakmica u Barceloni

  • Lionel Messi * 718 utakmica
  • Dani Alves * 391 utakmica
  • Javier Mascherano * 334 utakmice
  • Ivan Rakitić * 299 utakmica

Dakle, i prema ovim brojkama posve je jasno kaku je važnost Ivan Rakitić imao svih ovih sezona. Svjestan njegove važnosti i uloge u momčadi je i najbolji igrač svijeta Lionel Messi.

  • +9
Ivan Rakitić Izvor: EPA / Autor: ENRIC FONTCUBERTA

'Moj odnos s Leom je fantastičan, čak i živimo jedan blizu drugog. Evo, baš sam neki dan vidio da imam gotovo 300 utakmica u Barceloni na neki način uz njega, na njegovoj strani. Mislim da smo odigrali puno prelijepih i predobrih utakmica, da puno činimo jedan za drugoga. Tako da je sve to jako pozitivno'.

Jedino očito toga nije svjestan predsjednik kluba Josep Maria Bartomeu, koji nikako da stane pred javnost i prekine nagađanja o prodaji Rakitića.

Doduše, sada je to, opet u intervjuu za tportal, potvrdio sâm hrvatski reprezentativac.

'Sad mi je sve jasno, jer prije deset, petnaest dana razgovarali smo vrlo konkretno u klubu i dogovor je da nemamo o čemu razgovarati - imam ugovor (op.a., do ljeta 2022. godine) s Barcelonom, a to je klub u kojem želim biti i igrati. Također, u Barceloni kao gradu i mojoj ženi i djeci lijepo je živjeti, tako da nemam razloga razmišljati o drugim stvarima. Dobro sam trenirao ovih dana, dobro se osjećam i uvjeren sam da će Rakete biti još neko vrijeme u Barceloni'.

Prema tome, ove subote s ponosom možemo pratiti dvoboj iz Mallorce gdje će Ante Budimir (op.a. samo podsjetnik da u prvoj utakmici ove sezone na Nou Campu, Budimir zabio dva gola za svoju Mallorcu) dočekati Katalonce. Vjerujemo i nadamo se s Rakitićem na terenu, tim prije što od ovog nastavka sezone treneri mogu mijenjati po petoricu igrača. I kada bi baš predsjednik Bartomeu trebao Rakitiću uručiti dres s brojem 300 na leđima.