novi ljubimac bavaraca

Bayern itekako mora biti zahvalan Niki Kovaču, jer servirao im je igrača budućnosti

26.02.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Nogometaši Bayerna na impresivan su se način u utorak predstavili na Stamford Bridgeu, u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, gdje su pregazili Chelsea 3:0

U Londonu je Bayern otklonio gotovo sve dvojbe oko prolaska u četvrtfinale Lige prvaka, pobijedivši domaći Chelsea 3:0. Robert Lewandowski je bio igrač utakmice, dvaput u ulozi asistenta i strijelac posljednjeg pogotka.

No, velike su role u toj pobjedi odigrala dva mlada i relativno nepoznata igrača, 24- godišnji Serge Gnabry te 19-godišnji Alphonso Davies.

I dok se o Gnabryju već neko vrijeme pisalo, Kanađanin rođen u Gani od liberijskih roditelja, Davies, veliko je otkriće, kojeg mnogi smatraju i potentnijim igračem od Andrewa Robertsona, kojeg smatraju za najboljeg lijevog beka.

Davies je rođen 2000. godine u izbjegličkom kampu u Buduburamu (Gana) nakon što su njegovi roditelji pobjegli iz Liberije. Prvih pet godina svog života Davies je proveo u izbjeglištvu, a onda su se njegovi roditelji uspjeli preseliti u Kanadu, točnije Windsor. Godinu dana kasnije, 2006. godine, preselili su se u Ontario, a 2017. godine dobio je i kanadsko državljanstvo.

Nakon igranja u Edmontonu, u dobi od 15 godina potpisao je ugovor s Vancouver Whitecapsom, i s 15 godina i tri mjeseca postao je najmlađi profesionalni igrač u povijesti USL-ove (op.a. United Soccer League) nogometne lige koji je to učinio. U svojoj prvoj sezoni u redovima Vancouver Whitecapsa postigao je dva pogotka i postao najmlađi strijelac u povijesti USL-a.

  • +16
FC Chelsea - FC Bayern München, Liga prvaka, 25.2.2020. Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

15. srpnja 2016. godine Davies je produžio ugovor s Vancouverom do 2018. godine uz opciju produženja do 2019., odnosno 2020. godine. no, nakon što je u 2017. i 2018. godine ostavio sjajan dojam, vijest o njegovim nastupima stigla je i do Bayerna, koji ga je u ljeto 2018. godine platio Vancouveru 13,5 milijuna dolara, odnosno s bonusima čak 22 milijuna dolara, čime je postao uvjerljivo najskuplji igrač koji je otišao iz Kanade.

Za Bayern je debitirao krajem siječnja 2019. godine, protiv Borussije Mönchengladbach, dok je bundesligaški debi imao 27. siječnja protiv Stuttgarta, kada je ušao u igru umjesto Kingsleya Comana. Prvi gol zabio je u ožujku sa svega 18 godina, četiri mjeseca i 15 dana, čime je postao najmlađi strijelac u zadnjih 20 godina, nakon Roquea Santa Cruza, koji je zabio s tek napunjenih 18 godina.

Naravno, sve to uspio je odraditi u mandatu Nike Kovača, bivšeg hrvatskog izbornika, koji je mladom Daviesu dozirao minutažu, te ga prvi i gurnuo u vatru od početka utakmice. Bilo je to u okršaju protiv Union Berlina, u listopadu 2019. godine, kada je Bayern slavio 2:1.

Ove sezone Davies je preuzeo poziciju lijevog beka od Davida Alabe, koji po novome igra na poziciji stopera, a koji se smatrao jednim od najboljih lijevih bekova na svijetu. Međutim, nakon nekoliko sjajnih partija Alphonsa Daviesa ove sezone, čini se da je pozicija na lijevom boku dobila novog 'vlasnika'.