liga nacija

Bili su sinonim za antinogomet. Sad gaze sve pred sobom i ponovno su hit

14.10.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Reprezentacija Grčke sinoć je u 4. kolu Lige nacija B pobijedila Irsku u Pireju 2:0 golovima Bakasetasa u 48. i Mantalosa u 90. minuti. Momčad Ivana Jovanovića dosad u Ligi nacija ima maksimalan učinak i tri boda više od Engleske na tablici

Nevjerojatan je to uzlet grčke reprezentacije, godinama sinonima za antinogomet, a slovila je i za jednu od dosadnijih momčadi. Nitko prije samo nekoliko mjeseci ne bi očekivao da će susret Grčke i Irske biti zanimljiv, ali ekipa Ivana Jovanovića je četvrtu utakmicu zaredom pokazala da može igrati jako dobar nogomet te da je u stanju srušiti i najveće.

Četiri utakmice, četiri pobjede i 12 bodova. To je rezime grčke renesanse u ovogodišnjoj Ligi nacija, a Grci su je započeli u rujnu pobjedama 3:0 protiv Finske i 2:0 u Irskoj. Slijedilo je gostovanje na Wembleyju prošlog tjedna te je trebalo biti pravi test za novu momčad.

Nadigrali Engleze na Wembleyju

Grčka ga je položila s odličnim uspjehom i pobjedom 2:1, prvom u povijesti protiv Engleske. Bili su Grci bolji od Engleza, a osim dva zabijena gola, još tri su im bila poništena. Grčka reprezentacija preko noći je postala prva tema u domaćim medijima, a krcati stadion u Pireju mogao je jučer uživati u novoj pobjedi, onoj protiv Irske 2:0.

Zabila je Grčka dva, a mogla je još barem tri gola. Predvođena sjajnim 31-godišnjim Anastosiosom Bakasetasom te razigranim Vangelisom Pavlidisom i Christosom Tzolisom, u tranziciji je uništavala Irce i stvorila pet, šest ogromnih šansi. Jako opasni bili su na Wembleyju, a velika stvar je to da su u ove četiri utakmice primili samo jedan gol i to od Engleske.

Za sve je 'kriv' srpski stručnjak

Kako to da je Grčka najednom tako dobra? Njihovi mediji ističu ulogu 62-godišnjeg srpskog izbornika Ivana Jovanovića, a preuzeo je reprezentaciju u lipnju. On nije previše promijenio kostur momčadi, ali je u vrlo kratkom roku uspio promijeniti način na koji igra i to se pokazalo vrlo uspješnim.

Jovanović se trenerskim poslom bavi već 23 godine, ali nikad nije radio u Srbiji. U igračkoj karijeri nastupao je za Loznicu i beogradski Rad prije nego što je 1989. godine otišao u grčki Iraklis i tamo proveo deset godina. U trenerskoj karijeri vodio je samo klubove na Cipru i Grčkoj, a prije nego što je preuzeo reprezentaciju bio je trener Panathinaikosa od 2021. do 2023. godine.

Grci su druga najefikasnija momčad dosadašnjeg tijeka Lige nacija, a jedina su koja je osvojila maksimalnih 12 bodova u prve četiri utakmice. Do kraja Lige nacija u studenom ih čeka ključna utakmica s Engleskom kod kuće te gostovanje u Finskoj, a sve to je zalet za ožujak i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, na kojem nisu bili od 2014. godine.

Standings provided by Sofascore