KLADITE SE PAMETNO

Bilić i Bešiktaš sanjaju senzaciju pred 70.000 navijača

19.08.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Bešiktaš dočekuje Arsenal na Olimpijskom stadionu u Istanbulu i nada se da može parirati londonkom klubu, koji nije kompletan, ali koji je 16 sezona zaredom sudionik natjecanja po skupinama Lige prvaka

Kako i gdje sve gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport), utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.



Na Olimpijskom stadionu Atatürk u Istanbulu, koji prima oko 72.000 gledatelja i bit će pun, Bešiktaš dočekuje londonski Arsenal u prvoj utakmici doigravanja za Ligu prvaka. Kada se zna da je Arsenal 16 godina zaredom sudjelovao u natjecanju po skupinama, odmah je jasno koliko težak zadatak čeka klub kojeg vodi bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, ali daleko od toga da se u Bešiktašu ne nadaju pothvatu.

U 3. pretkolu turski klub je lakše od očekivanja eliminirao pomlađeni nizozemski Feyenoord s dvije pobjede 2:1 i 3:1, a najveći dobitak svakako je senegalski napadač Demba Ba, koji je ovoga ljeta stigao iz Chelseaja i u uzvratu postigao hat-rick. Bešiktaš u polju nije pokazao osobito dojmljivu igru, ali je bio jako čvrst i koncentriran, te znalački kažnjavao pogreške suparnika.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Za parirati Arsenalu treba će naravno više, ali uz veliki motiv i podršku publike, sve je moguće, barem u prvoj utakmici u kojoj bi za Bešiktaš silno važno bilo ne primiti gol i zato nije za očekivati jurnjavu, već strpljivo čekanje mogućih prilika protiv suparnika, koji će sigurno težiti posjedu lopte.

'Arsenal je favorit, ali mi ćemo dati maksimum da mu pokvarimo planove. Tko ne vjeruje da Bešiktaš može pobijediti Arsenal, neka kaže. Neće igrati, a ja mu ništa neću zamjeriti. Mi to zaista možemo jer i mi smo veliki klub. Iako smo na UEFA ljestvici mi na 69. mjestu, a oni na desetom po rejtingu temeljenom na učinku u međunarodnim kupovima, teren je nešto drugo i ne bi bilo iznenađenje da uspijemo. Demba Ba može riješiti sve', kaže Slaven Bilić i ohrabruje svoje igrače, a najveće brige zadala mu je ozljeda zadnjeg veznog Atibe Hutchinsona, jako bitnog u Bilićeoj formaciji 4-2-3-1.

'Šanse za nastup Hutchinsona su 50:50 i odlučit ću pred utakmicu', otkriva Bilić, iako turski mediji procjenjuju da bi bio veliki rizik staviti ga u igru, kako zbog nedovoljne spremnosti, tako zbog moguće teže ozljede i propuštanja uzvrata u Londonu.

'Igrao sam za West Ham i Everton, u međuvremenu je na Wembleyu moja Hrvatska porazila Englesku 3:2, sedam su me puta tamošnji klubovi zvali za glavnog menadžera i svaki put sam odbio. Zadovoljan sam i sretan u Istanbulu, mislim samo na Bešiktaš, bitan je jedino on. Nije bitno što naš trijumf neće osvanuti na ekranu CNN-a', kaže Bilić za kojeg je najopasniji igrač gostiju veznjak Aaron Ramsey

'Nema karakter jednog Scholesa, ni borbenost Roya Keanea, ali je najbolji. No, Wilshere i Sanchez su igrači koje također treba prikočiti. Ne smije se danas Arsenal ni šetati, ni naigrati u Istanbulu', zaključuje Slaven Bilić, koji će povesti Bešiktaš u 167. europsku utakmicu od 1959. i petnaestu protiv engleskih klubova s kojima ima četiri pobjede, tri remija i sedam poraza, uz gol razliku 11:27. Uprava je svakom igraču Bešiktaša obećala između 10 i 15 tisuća eura za prolaz u skupinu Lige prvaka.

Koliko znaju zavarati pripreme i različiti 'superkupovi' najbolje je pokazala prvenstvena premijera Arsenala u subotu sa Crystal Palaceom. Nakon što je blistao u pripremama i razbio Manchester City u revijalnoj utakmici Superkupa, Arsenal je na jedvite jade i golom Ramseya u sudačkoj nadoknadi svladao gradskog rivala, koji je dva dana prije starta lige ostao bez trenera. Jest da Arsene Wenger nije koristio tri njemačka reprezentativca Özila, Podolskog i Mertesackera, dugo je već ozlijeđen i Walcott, a Giroud je bio na početku na klupi, ipak se očekivao goropadniji Arsenal. Možda su se Wengerovi igrači malo i štedjeli za ovaj dvoboj u Istanbulu jer prolaz u skupinu LP je kao i uvijek apsolutni prioritet na startu sezone.

'Itekako smo svjesni važnosti dvije utakmice s Bešiktašom. Ulazak u skupinu Lige prvaka je imperativ jer klub bi u svakom smislu silno izgubio ne prođemo li', potvrđuje Arsene Wenger, koji će opet poštedjeti Özila i Podolskog, ali je Mertesacker otputovao u Istanbul jer je Koscielny pod znakom pitanja za nastup, a doma su ostali i ozlijeđeni branič Gibbs, te napadač Sanogo.

'Bešiktaš nikako nije lagan ždrijeb, kao što nije bio ni lani Fenerbahče, ali tada smo odigrali izvrsno i dobili 3:0 u Istanbulu. Želimo opet igrati svoju igru, pokušati se nametnuti i onda bi rezultat trebao doći. Mi imamo iskustvo ovakvih utakmica, iako će ova momčad tek rasti kroz sezonu', zaključio je Wenger, a baš to ogromno iskustvo igranja Lige prvaka je možda i presudni detalj u korist londonskog kluba.