IZ OLIMPIJSKOG SELA

Biste li dali 3.300 eura za kvadrat ovakvih apartmana?

  • +11

Sochi 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Marko Stričević

Bionic
Reading

Usprkos neočekivanim zabranama za novinare, uspjeli smo prošetati kroz razvikano olimpijsko selo u subtropskom dijelu Sočija

Mjesecima se najavljivalo da će, od Homerove Grčke naovamo, stambeni kompleks u Imeretinskoj uvali biti najluksuznije olimpijsko selo u povijesti civilizacija. Odmah nakon Igara njegovi će se apartmani navodno početi prodavati 'već sada zainteresiranim kupcima' za vrtoglave iznose. Za tzv. gradonačelnicu Sela marketinški mudro je izabrana Jelena Isinbajeva, jedna od najboljih (a i najprivlačnijih) ruskih sportašica.

The St. Petersburg Times nedavno je pisao da početna cijena olimpijskih stanova površine 25 četvornih metara iznosi 112.500 tisuća dolara, odnosno nevjerojatnih 4.500 zelembaća po kvadratu. Izvođač radova je Bazovij Element, tvrtka svojedobno najbogatijeg ruskog oligarha Olega Deripaske.

No nakon što smo sirotim puteljkom kroz šaš i barice s ponekim gnjurcem (gradnja je uništila golemi ornitološki rezervat) upali u 'zabranjeni' rezidencijalni dio olimpijskog seoceta, umjesto nekakvog malibuovskog elitizma zatekli smo apartmansko naselje koje se vjerojatno ne bi posebno isticalo u tranzicijskim kvartovima Makarske. Osim što i ovdje prozori gledaju u zidove susjedne zgrade, obalno olimpijsko selo nudi staromodne i pomalo sumorne vizure.

Cijelo naselje izolirano je ogradom koja je zapravo bedem, pa se more s pješčanim plažama mjestimice ni ne nazire, iako mu je obala udaljena svega nekoliko desetaka metara. Europljaninu s iskustvom toplih mora logično se postavlja pitanje: kome ulagači to misle prodavati za navedene pare?

Rusi kupuju po Miamiju, Azurnoj obali, Italiji, Jadranu... Mnogi drže novac u inozemstvu - sigurniji im je tamo. Stoga je isplativost elitnog olimpijskog sela, kao i cijelog sportskog kompleksa na rubu nemirnog Kavkaza, velika enigma za budućnost Rusije.

U potrazi za odgovorom na pitanje tko bi to bio spreman odvojiti bogatstvo za olimpijske apartmane valja uzeti u obzir da mnoge ruske novobogatune karakterizira osebujan ukus, odnosno strast za teškim kičem, a uz to i voljnost da se za taj kič masno plati. Osim toga, ruski imućnici navikli su da nekretnina u centrima poput Moskve abnormalno košta. Običan dvosobni stan u ruskoj metropoli pravo je bogatstvo, a za privatnu višekatnicu, kakvih po podsljemenskoj zoni ima na stotine, u Moskvi valja iskeširati i preko milijun eura. Na rubovima ruske metropole niknulo je mnogo elitnih sela-utvrda, u koje straža pušta samo došljake s pozivnicom. Mnoga od njih po zapadnoj estetici predstavljaju zastrašujući kič.

Pitanje je dakle hoće li vlasnici olimpijskog sela uvjeriti nižu klasu ruskih lovaša da je istočni Soči siguran i da je pitanje prestiža imati apartmančić u njemu.

Olimpijski pak gosti su vrlo zadovoljni, čini se. Gradonačelnica Isinbajeva nedavno je kroz priobalni kompleks provela čelnike MOO-a. 'Koliko sam shvatila i čula, rekli su da je to jedno od dosad najboljih sela', izjavila je za ITAR-TASS.

Reakcije su pozitivne, jer su dosadašnja olimpijska sela za nekoliko tisuća sportaša nudila niži standard i skučene prostore. Zadovoljstvo apartmanima potvrdile su nam i kanadske olimpijke koje smo zatekli na zanimljivoj fotoseansi tijekom promenade po selu.

Zbog strogih restrikcija zasad nismo uspjeli posjetiti planinsko olimpijsko selo na 60-ak kilometara udaljenom zimovalištu Roza Hutor koje do prije pet godina nije postojalo. Tamo je smještena cijela hrvatska delegacija (u priobalnom selu žive hokejaši, klizači, karlingaši...).

'Bio sam na Igrama u Torontu i Vancouveru; što se tiče smještaja, ovo je apsolutno razina više. Čuli smo da se neki žale, no nama je ovo prvi put da nam je ostvareno sve što smo priželjkivali. Ima tu luksuza poput kožnih stolica i restorana, ali nama je važno da je apartman prostran; ovdje imamo 70 kvadrata na nas četvero', kazao nam je direktor hrvatske nordijske reprezentacije Zlatko Malec

Skijanje je, inače, u sovjetska vremena smatrano buržujskim sportom, pa u Rusiji tek nastaje skijaška kultura. Planinsko gorje Kavkaz ima fascinantne prirodne uvjete za razvoj zimskog turizma, no infrastruktura se tek počela stvarati dok je društveno-političko stanje u regiji već godinama na rubu rata. Mnogi upozoravaju da je na Kavkazu tako već stoljećima...