nije mu lako

Bivši prvak teške kategorije UFC-a u teškom stanju: Do danas nije pronađen tretman...

16.10.2024 u 14:22

Bionic
Reading

U dugotrajnom pravnom sporu između UFC-a i boraca, antitrustovska tužba, koja traje više od desetljeća, sada se približava svom zaključku.

UFC je u rujnu ove godine postigao dogovor o nagodbi vrijednoj 375 milijuna dolara s borcima koji su podnijeli tužbu, čime bi se konačno okončao slučaj koji je započeo 2014. godine. Prethodna nagodba od 335 milijuna dolara bila je odbijena u srpnju od strane suca Richarda Boulwarea, ali sada je na stolu novi dogovor.

Više od 50 boraca, uključujući nekoliko bivših UFC prvaka, podnijelo je pisma podrške nagodbi, opisujući teške posljedice svojih borbi, uključujući ozbiljne ozljede poput oštećenja mozga. Mnogi borci, poput Wanderleija Silve i Fabricija Werduma, istaknuli su kako su pretrpjeli brojne potrese mozga te se suočavaju sa simptomima kroničnih bolesti kao što su CTE (kronična traumatska encefalopatija) i TBI (traumatska ozljeda mozga). Werdum je posebno istaknuo svoje zdravstvene probleme te dodao kako bi mu sredstva iz nagodbe omogućila završetak gradnje doma u Brazilu, pružajući financijsku sigurnost njegovoj obitelji.

'Tijekom borbi za UFC, pretrpio sam mnogo potresa mozga. Bojim se da sam tijekom svoje karijere zadobio traumatsku ozljedu mozga (TBI) i primjećujem simptome uobičajene za TBI i CTE (kroničnu traumatsku encefalopatiju) kao što su razdražljivost, ljutnja, tjeskoba, nesanica i gubitak pamćenja. Imam mnogo lezija i ožiljaka na mozgu, a imam i cistu koja se nalazi u središtu mog mozga, čineći operaciju zasad nemogućom. Pratim ovu cistu s polugodišnjim pregledima kako bih utvrdio raste li. Do danas nije pronađen tretman za CTE.'

'Ovo bi zaista bio novac koji mijenja život za mene. Ova sredstva bi također omogućila meni i mojoj obitelji da dovršimo gradnju našeg doma u Brazilu.'