goran vlaović za tportal

Bivši Vatreni bio je posve iskren kada su u pitanju Domagoj Vida i Dejan Lovren, a dotaknuo se i napadača hrvatske reprezentacije

08.06.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na polovini je ovog mini-ciklusa u Ligi nacija. Nakon poraza od Austrije, stigao je remi s Francuskom, Dalićevu momčad čekaju gostujući okršaji protiv Danske i opet, protiv Francuske

Bilo je već dosta povika na ovu Uefinu odluku da se nakon kraja sezone, kada je igračima neophodan odmor, odigraju još i utakmice Lige nacija. No, svi apeli glavnih aktera, odnosno igrača i trenera, očito nisu pali na plodno tlo, pa se sada nekako 'krpaju'. Ali i pokušavaju iz cijele te situacije izvući najbolje što mogu.

Čini se da je ova situacija dobrodošla i izborniku Zlatku Daliću, koji je u takvom spletu okolnosti uručio pozive debitantu Martinu Erliću, ali i mladim snagama U-21 reprezentacije.

No, prije nego dođemo do dijela tko je ovu situaciju najbolje iskoristio, Goran Vlaović, bivši hrvatski reprezentativac, čiji je zadatak bio zabijanje golova, komentirao je viđeno protiv Francuske.

'Utakmica je bila sasvim OK, ali kako je sve išlo, djelovalo mi je kao klasični okršaj Francuske i Hrvatske. Odnosno da naši djeluju bolje, ali pobjeđuju Francuzi. Već mi je bilo muka od toga, ali onda su naši ipak uspjeli zabiti i stići do posve zasluženog remija', rekao je za tportal 49-godišnji Vlaović.

'Bilo je dobrih, ali naravno, i lošijih trenutaka, ali to će izbornik Dalić sigurno analizirati sa svojim pomoćnicima. Generalno, bilo je volje i htijenja, akcija koje ulijevaju vjeru i na kraju smo, još jednom zaslužili konačni ishod'.

Vidjeli smo da reprezentacija ima potencijala, ali i da su neki igrači skloniji greškama?

'Ekipa je takva kakva je mogla biti. Kraj je sezone, neki su igrači umorni, neki ozlijeđeni. Na kraju krajeva, i Francuzi su igrali bez svoja dva najbolja igrača. Što se naših tiče, djelovali su OK, svaki na svojoj poziciji kroz sezonu su zaslužili ovaj poziv. Tu prije svih mislim na Erlića, koji je možda i ranije trebao biti pozivan, a sada je posve jasno da je budućnost reprezentacije. Već sam govorio, ali ne samo ja već i mnogi drugi kada analiziraju utakmicu, da Vidu i Lovrena polako stiže vrijeme. I da treba voditi računa o tome da će možda i oni sami, pritisnuti nekim svojim odlukama, reći 'zbogom' reprezentaciji, te da moramo imati spremne igrače koji ih mogu nadomjestiti. I ne bi bilo dobro da na tim stoperskim pozicijama, koje su bitne, ali kao i sve pozicije u momčadi, moramo preko noći tražiti nova rješenja. No, sada se pojavio Erlić, već neko vrijeme imamo i Ćaletu-Cara, tu je i Gvardiol, pa i Šutalo, i zato trebamo što prije raditi na nekoj standardizaciji momčadi'.

Nego, kako vidite napadački dio momčadi? Protiv Austrije je krenuo Kramarić, protiv Francuske Budimir.

'Problem je kompleksan. Naravno, izbornik zove one koji su mu najbolji i koji igraju u najboljoj formi. Ali i što jer svaki od njih drugačiji tip napadača, pa bi se i oni trebali definirati prema igri reprezentacije. Mi na poziciji centralnog napadača koristimo dva posve drugačija tipa. Budimir je klasični igrač 16-erca, odličan u skok igri, dok je Kramarić igrač koji voli imati loptu u nogama, izboriti se za priliku. I onda je problem kada dva posve drugačija tipa napadača ulaze u igru. Budimiru odgovaraju ubačaji s krilnih pozicija, no nama se događa da na krilima igraju igrači sa 'suprotnim' nogama, kojima je jača strana ulazak prema sredini pa pucanje prema golu, što pak umanjuje Budimirovu efikasnost. Stvar je u tome što su meni draga obojica napadača, ali sada je na izborniku Daliću onaj teži dio posla, da sve to nekako uskladi'.

Kroz medije se provlači ime Roka Šimića? Mislite li da je došlo vrijeme da se i njega 'gurne u vatru'?

'Pred njim je još puno vremena, i sasvim sigurno da će dobiti priliku. No, nekako mi je strano da igrač iz druge austrijske lige dobije prednost pred igračem LaLige (op.a., Vlaović misli na Antu Budimira), koji igra na visokom nivou, ili ispred Kramarića koji je već godinama među najboljim napadačima njemačke Bundeslige. Imamo mi tu i Diona Drena Belju, zatim onog mladog iz Njemačke (op.a. Igor Matanović), koji je trenutno kod Bišćana u U-21 reprezentaciji. Prema tome, imamo igrače na koje ćemo moći računati u budućnosti, ne trebamo brzati', zaključio je Vlaović.