OTKRIO PROBLEM

Button zna zašto u Formuli 1 nema ženskih vozača

18.06.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Jenson Button smatra da žene ne dobivaju dovoljno prilika za razvoj kroz niže automobilističke kategorije i zato ne mogu ponovo ući u svijet Formule 1

Podsjetimo, u povijesti sporta pet je žena sudjelovalo u F1 vikendima. Najbolja je bila Lella Lombardi koja je vozila sedamdesetih i u jednoj utrci čak osvojila bodove. Posljednja Giovanna Amati okušala se 1992. godine i od tada do danas u Formuli 1 nema vozačica.

Najbliža ulasku u elitno automobilističko natjecanje bila je zadnjih godina Španjolka Maria de Villota, no njezina karijera završila je teškim sudarom i gubitkom oka. Bilo je i drugih kandidatkinja, a najbolje danas kotira Susie Wolff, test vozačica Williamsa, no čini se da joj momčad još neko duže vrijeme nema namjere dati priliku.

Bivši F1 prvak Jenson Button vjeruje da je glavni problem za vozačice to što ne dobivaju priliku proći razvojni put poput muških kolega.

'Veliki problem je što ženama ne daju priliku u mlađoj dobi. Mislim da će se to primijeniti s godinama, ali ovo je vrlo zahtjevan sport. Traži se specifičan trening za koji treba vremena da bi netko postao fizički spreman za utrku. Trebat će vremena da se stvari promijene, ali osobno mislim da je moguće,' komentirao je vozač McLarena mogućnost povratka žena u elitno automobilističko natjecanje.