hrvatska u ligi nacija

Dalić za Škotsku ima problem. Kojeg napadača odabrati?

09.10.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu od 18:00 na Maksimiru igra susret trećeg kola elitne grupe Lige nacija. Podsjetimo, Hrvatska je u rujnu u prva dva kola upisala po jedan poraz i pobjedu. Dalićeva momčad izgubila je od Portugala u gostima 2:1, da bi kod kuće svladala Poljake 1:0.

Protivnik Hrvatskoj je u subotu tradicionalno nezgodna Škotska, a u utorak je na rasporedu uzvrat s Poljskom u Varšavi.

Zlatko Dalić pred ova dva dvoboja objavio je novi popis u kojem je najveća novost povratak Mislava Oršića. Golman njemačkog Augsburga Nediljko Labrović je jedini igrač koji je ispao s popisa od rujna, a njega je u ulozi rezervnog golmana zamijenio Ivica Ivušić, član ciparskog Pafosa. Oporavljeni Nikola Vlašić dobio je pretpoziv, kao i mladi stoper Hajduka Dominik Prpić. Na pretpozivu su još Labrović, Marco Pašalić, Toni Fruk i Robert Ljubičić.

Nakon neuspjeha na Euru prošlog ljeta, izbornik Zlatko Dalić je što svojom odlukom, što spletom okolnosti (u prvom redu reprezentativno umirovljenje Marcela Brozovića) promijenio sustav iz četiri u zadnjoj liniji na klasični 3-5-2 i to je prilično solidno izgledalo u utakmicama u rujnu tako da je vrlo izgledno da će u istoj formaciji napasti Škote i Poljake.

Na golu, u obrani i vezi Dalić nema puno dilema

Na golu i u zadnjem redu ne bi trebalo biti dileme. Vratar će sigurno biti Dominik Livaković, a tri braniča u najužoj obrani bit će Josip Šutalo, Duje Ćaleta-Car i Joško Gvardiol. U vezi su vjerojatno na bočnim pozicijama sigurni Borna Sosa (lijevo) i Kristijan Jakić (desno) te Luka Modrić i Mateo Kovačić. Treće veznog Dalić traži između Martina Baturine i Luke Sučića, koji u zadnje vrijeme igraju fantastično u Dinamu, odnosno Real Sociedadu. Postoji opcija da zaigraju i Baturina i Sučić, a da u napadu bude samo jedan klasični napadač.

U Portugalu je Dalić krenuo samo s Andrejem Kramarićem, što je bilo donekle i logično s obzirom na snagu rivala, a kad je napadaču Hoffenheima priključio svog miljenika Igora Matanovića, igra je bila puno konkretnija i na koncu, taj je potez i donio gol Hrvatskoj.

Tko u napadu?

Matanović je tako protiv Poljske od prve minute krenuo u paru s Brunom Petkovićem, a osim njih dvojice izbornik na dispoziciji ima još raspucanog Antu Budimira, koji je u posljednja četiri kola u La Ligi postigao isto toliko pogodaka, od čega se najviše ističu dva u 4:2 pobjedi protiv Barcelone.

Matanović je u posljednje dvije utakmice prije reprezentativne pauze za Eintracht upisao svoj prvijenac u Bundesligi, da bi nakon toga i asistirao u Europa ligi. Kramarić je u Hoffenheimu nakon fantastičnog kolovoza (četiri gola) u rujnu upisao tri asistencije. Petković je za Dinamo u rujnu postigao četiri gola - tri u SuperSport HNL-u i jedan u Ligi prvaka.

Standings provided by Sofascore