kalkulacije

Dinamo samo na ovaj način može izbjeći zadnje mjesto u svojoj skupini Lige prvaka

30.08.2019 u 09:19

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u četvrtak su saznali protivnike u grupnoj fazi Lige prvaka ove jeseni. Manchester City, Šahtar i Atalanta su pravi izazov, a 'modri' mogu dočekati europsko proljeće samo uz iznimno dobre rezultate na domaćem terenu i bolji omjer u dvoboju s Ukrajincima…

Dinamo je zasluženo ušao među europsku elitu, a sada ćemo vidjeti gdje se nalazi u odnosu na najbolje nogometne klubove svijeta.

  • +19
Nogomet; Rosenborg - NK Dinamo; 27.8.2019.; play-off Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ne može se reći da je Dinamo imao sreće sa ždrijebom, jer Atalanta iz četvrte jakosne skupine bio je jedna od dvije najgore opcije, no s druge strane, Šahtar je bio jedna od boljih opcija iz druge, dok u prvoj i nije bilo slabijeg protivnika od Manchester Cityja, osim Zenita koji i tako ne smije igrati u istoj grupi s Ukrajincima.

Raspored utakmica Dinamove skupine nije uopće loš. Sve započinje domaćinstvom 18. rujna protiv Atalante pa slijedi gostovanje na Etihadu. Nakon toga Dinamo će odigrati dva susreta sa Šahtarom pa ima Atalantu u gostima i tek u zadnjem kolu City na Maksimiru koji bi mogao doći prilično rasterećen.

Dinamo šanse u ovoj grupi osvojiti treće mjesto ima, a možda čak i drugo, no morat će Bjeličina družina odigrati svoje najbolje utakmice u Europi dosad, jer niti jedan od protivnika s kojim se susrela u Europskoj ligi prošle sezone nije jednako moćan kao ova tri sjajna kluba, osim možda Benfice koja je doduše igrala s rezervama i podcjenjivala 'modre'.

  • +6
Nenad Bjelica s nekolicinom igrača pratio je uživo koga će Dinamo dobiti u Ligi prvaka i koga će Dinamo Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Za Dinamo bi prva utakmica zaista mogla biti ključna u kojoj nikako ne smije izgubiti, a bilo bi poželjno pobijediti i osvojiti tri boda protiv sjajne i skupocjene Gasperinijeve Atalante koja ipak nema iskustva u europskim natjecanjima i samim time je ranjiva.

Na gostovanju kod Guardiolinog Cityja teško je očekivati bodove, no ono što slijedi trebalo bi biti ključno. Dinamo u dvije utakmice sa Šahtarom mora osvojiti više bodova od Ukrajinaca kako bi imao izgleda izbjeći zadnje mjesto i ispadanje. To neće biti lako, ali momčad iz Donjecka koja zbog rata nastupa u Kijevu nije što je bila u svojim najjačim danima i moguće ju je iznenaditi.

Gostovanje kod Atalante i domaćinstvo protiv rasterećenog Cityja također mogu donijeti bodove, no bez dobrih rezultata u prve četiri utakmice to će biti uzalud.

S obzirom da bi borba za drugo mjesto u ovoj grupi mogla biti neizvjesna, Dinamu će vjerojatno trebati najmanje 5 bodova kako bi izbjegao zadnje mjesto, a najmanje 8 kako bi prezimio u Ligi prvaka.

Veliki izazov za Bjelicu i njegove igrače, no momčad je poletna, dobro organizirana i ima dovoljno znanja suprotstaviti se moćnicima pa treba s optimizmom iščekivati početak grupne faze Lige prvaka i utakmicu s Atalantom…

Dinamov raspored utakmica u grupnoj fazi Lige prvaka:

  • 1. kolo - 18. rujna (srijeda): Dinamo - Atalanta (21 sat)
  • 2. kolo - 1. listopada (utorak): Manchester City - Dinamo (21)
  • 3. kolo - 22. listopada (utorak) Šahtar - Dinamo (18.55)
  • 4. kolo - 6. studenog (srijeda) Dinamo - Šahtar (21)
  • 5. kolo - 26. studenog (utorak) Atalanta - Dinamo (21)
  • 6. kolo - 11. prosinca (srijeda) Dinamo - Manchester City (18.55)