OTVORIO DUŠU

Divac: Hrvati, nepošteni ste prema sebi. Zločin je što ste napravili od košarke

20.09.2024 u 21:01

Bionic
Reading

Vlade Divac nedavno je boravio u Zagrebu gdje je stigao kao gost na Draženovom memorijalu u Areni.

Divac i Dražen su bili veliki prijatelji, a incident sa zastavom neposredno nakon finala SP-a u Argentini 1990. uništio je njihov odnos. Dražen je tri godine kasnije tragično stradao pa Divac i on nikad nisu uspjeli izgladiti stvari.

'Tužno da nije tu među nama, ali svakako ovo je događaj koji me veseli jer smo se nakon svih tih godina opet skupili na jednom mjestu. Dražen nas je okupio. Presretan sam da sam tu jer je ipak Dražen bio najbolji među nama. Otvorio je razne puteve, vrata, svima nama, a sad i ovim mlađima. Zato mi je izuzetno drago da su Hrvatska, Grad Zagreb i Draženova obitelj ovako nešto organizirali', rekao je Divac, koji sada radi kao savjetnik u NBA ligi, u velikom intervjuu za Index.

Je li Nikola Jokić već sada najbolji europski košarkaš svih vremena?

'Brojke tako kažu. Rezultati to govore. A čitava osnova sporta su rezultati. Prema tome, mislim da onda tu nema dileme.'

Zašto je hrvatska košarka dotaknula praktički samo dno?

'Zato što ste nepošteni prema sebi. Zato što ste nepošteni prema svojoj košarci. Za mene je zločin i tragedija kad vidim da su Cibona, Šibenka, Jugoplastika ili Split, kako se sad već zove, došli na korak do gašenja. Zadar još tu nešto pokušava, drži se nekako iznad vode, ali sve je to puko preživljavanje.

Ne mogu shvatiti da u Hrvatskoj nema poštovanja prema veličanstvenoj tradiciji klubova koji su bili višestruki prvaci Europe. To se u Srbiji ne može dogoditi. Tamo postoji tradicija koja se mora poštovati. Košarka je ljudima s ovih prostora u krvi. Mi smo zadržali ljubav prema košarci za razliku od vas. Košarka u Europi nije profitabilan sport. Ona traži pomoć sa strane, a država Srbija je to prepoznala. Hrvatska nažalost nije. Pojedinačno, imate nekoliko super igrača, ali nemate kemiju kakvu imate u nogometu.

Nemate strukturu, nemate klubove, nemate Savez, infrastruktura vam je uništena. Ništa to nije slučajno. Ne mogu se načuditi da ste dopustili da se kultni centri košarke tek tako ugase i nestanu. Ponavljam, za mene je to zločin. Pričali smo o Šibenki iz onog vremena. Ne mogu vjerovati da takvog kluba više nema. Tužno', rekao je Divac pa objasnio zašto kao GM Sacramenta nije birao Luku Dončića na draftu.

'Na toj sam poziciji imao De'Aarona Foxa, kojeg sam draftirao godinu dana ranije. U tom trenutku smatrao sam da je Fox igrač koji u idućem periodu može postati franšizni igrač. Vrijeme će pokazati jesam li pogriješio. Kako sad stvari stoje, izgleda da jesam, ali imam vjeru u malog Foxa da će imati bolju karijeru. Zanimljivo, Luku je preskočio i Phoenix, a tada im je trener bio Igor Kokoškov, koji mu je bio trener u Sloveniji. Atlanta ga je draftirala, ali su ga i oni predali. Tek ga je Dallas uzeo.'