POVIJESNI DOGAĐAJ

Došao je i taj dan! Započinju Olimpijske igre, evo gdje gledati ceremoniju otvaranja

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 26.07.2024 08:56
  • Objavljeno 26.07.2024 u 08:39
Bionic
Reading

Danas se službeno otvaraju Ljetne Olimpijske igre u Parizu. Više od 10 tisuća sportaša iz preko 200 zemalja borit će se za najcjenjenija odličja, a priredba će trajati od danas pa sve do nedjelje, 11. kolovoza.

Višesatna ceremonija otvaranja započinje danas u 19:30 sati. Sudionici zemalja sudionica prodefilirat će rijekom Senom na brodovima u paradi Nacija na brodovima. Povijesni je to događaj jer nikada do sada defile sportaša nije bio izvan stadiona.

Hrvatsku zastavu nosit će višestruka svjetska i europska prvakinja u džudu Barbara Matić i bivši olimpijski pobjednik u trapu Giovanni Cernogoraz. Oni tako postaju deseti i jedanaesti nositelj stijega za Hrvatsku.

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati 73 sportaša u 16 sportova, a ukupan broj članova naše ekpedicije je 157.

Od svog prvog samostalnog nastupa u Barceloni 1992. godine Hrvatska je na Ljetnim olimpijskim igrama osvojila ukupno 41 medalju, od toga 14 zlatnih. Najuspješniji hrvatski olimpijski nastup bio je u Rio de Janeiru, gdje su naši sportaši osvojili 10 medalja, od čega pet zlatnih. Od osamostaljenja, pod hrvatskom zastavom samo se četiri hrvatska sportaša mogu pohvaliti s tri olimpijske medalje. Jedan od njih je rukometni vratar Venio Losert, koji je od Atlante preko Atene do Londona čuvao hrvatski gol i osvajao odličja.

Preostala trojica su veslači. Braća Martin i Valent Sinković, najbolji hrvatski veslači, osvojili su dosad srebro u četvercu na pariće u Londonu 2012. godine, kao i legendarno zlato u dvojcu na pariće u Riju 2016. godine, te zlato u dvojcu u Tokiju, dok Damir Martin ima dva srebra i broncu. U Parizu se Sinkovićima i Martinu veslačima pruža šansa za rekordno četvrto odličje.

Po dva odličja imaju atletičarka Sandra Perković, vaterpolisti Maro Joković, Andro Bušlje, Josip Pavić, Damir Burić, Sandro Sukno i Igor Hinić, tenisač Goran Ivanišević, atletičarka Blanka Vlašić, veslači Nikša i Siniša Skelin, dizač utega Nikolaj Pešalov i jedriličar Tonći Stipanović.

Otvaranje Olimpijskih igara možete pratiti na HRT2, komentatori su Zrinka Grancarić i Marko Šapit, te u tekstualnom prijenosu tportala.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal