tportal sudačka analiza

Evo kako je Skomina vidio nevjerojatnu odluku Zebeca i poništeni gol

06.10.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Slavni slovenski sudac Damir Skomina analizirao je sudačke odluke iz 9. kola SuperSport HNL-a u emisiji 'tportal sudačka analiza' na MAXSportu.

tportal sudačka analiza 9. kola SuperSport HNL-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport/Croatel/HNS

Najviše se analizirala utakmica Slaven Belupa i Rijeke (0:0). Prvo je Niko Janković dobio žuti karton zbog simuliuranja.

'Kod simuliranja moramo biti 100 posto sigurni da nas netko želi prevariti. Suci imaju naputak da se to iskorijeni iz nogometa. Imamo puno kamera i na analizama imamo dokaze na kakve sve načine igrači znaju odglumiti. Uputa je da se za očito simuliranje daje karton. Ovo možda nije baš primjer gdje je morao biti žuti karton jer je ipak bio minimalni kontakt, ali imamo i lagani pad. Čak bih se složio sa sucem Zebecom oko ovog', rekao je Skomina.

Druga sporna situacija s te utakmice je poništeni gol Slavena. Sudac Zebec je dosudio prekršaj u napadu prije nego je lopta ušla u gol Rijeke pa se VAR nije mogao ni uključiti.

'Taj gol je trebao biti priznat. Tu nema ništa sporno. Razumijem suca koji je uoči kornera upozoravao igrače... Zebec je trebao čekati i vidjeti rasplet. Svaki sudac je prošao edukaciju. Bezbroj puta se ponavlja: 'Čekaj i vidi, čekaj i prosudi.' Taj gol je trebao biti priznat. Da je sudac imao sreću da je dosudio djelić sekunde kasnije, VAR bi se uključio. Sudac je vidio potezanje Nestorovskog na Smolčiću, ali to je prekratko. Gol je regularan.'

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Treća sporna situacija je prekršaj na Jankoviću koji nije dosuđen.

'I govor tijela obrambenog igrača govori da je napravio prekršaj. S terena to nije lako vidjeti. Sudac je ovdje šansu imao jedino da je čuo kontakt.'

Na utakmici Varaždina i Dinama (0:1) bio je potencijalni penal za Dinamo zbog igranja rukom, ali Skomina smatra da je dobra odluka što nije dosuđen.

U Hajdukovoj pobjedi protiv Šibenika (4:0) kod prvog gola Skomina je pohvalio pomoćnog suca za dobru odluku i VAR sobu za brzinu donošenja odluke. U manje od minute gol je priznat.