PRIČA ZA FILM

[FOTO] Slovenska senzacija! Prije dvije godine jedva je hodala i onda je krenula bajka, postala je majka, a u Pekingu je šokirala sve

08.02.2022 u 10:58

Bionic
Reading

U utorak je na Igrama u Pekingu senzaciju priredila Slovenka Glorija Kotnik (32) osvojivši brončano odličje u Nacionalnom skijaškom centru u Zhangjiakou u disciplini paralelni veleslalom na snowboardu, a Čehinja Ester Ledecka obranila je jedno od dva olimpijska zlata osvojena prije četiri godine u Pjongčangu

Novo, četvrto olimpijsko odličje na ovim ZOI za Sloveniju je osvojila Gloria Kotnik, u malom finalu pobijedivši Nizozemku Michelle Dekker kao najveće iznenađenje ovog natjecanja. Naime, 32-godišnja Slovenka nikada prije nije bila na pobjedničkom postolju u bilo kojoj utrci, kako u Svjetskom kupu, tako ni na svjetskim prvenstvima. Ona je definitivno jedna od najljepših priča.

Prošle godine postala je majka, rodila je sina Maja te je mjesecima bila izvan sporta, a vratila se na nevjerojatan način, ima olimpijsku medalju. Ni ona to nije očekivala pa su suze radosnice bila razumljive nakon ulaska u cilj. Mlada mama tako je ove i prošle godine doživjela najljepše trenutke života, a 2020. bila je pred slomom te joj je karijera bila u pitanju.

'Moj život zadnjih nekoliko godina bio je vrlo intenzivan. Uvijek sam bila puna energije, trčala sam okolo, trenirala, naporno radila, putovala... Riječ NE nije postojala u mom rječniku. Od toga sam se slomila, nisam ništa naučila iz tog iskustva', rekla je prije dvije godine.

'Pogoršanje je nastupilo u zimu. Umor nakon svakog malog napora, nakon jela. Nisam mogla spavati bez tableta protiv bolova, nije bilo dana bez boli ili mučnine. Zamislite profesionalnog sportaša koji se ne može penjati stepenicama do stana', dodala je tada.

Gloria je u tom trenutku hodala od liječnika do liječnika. Na kraju je shvatila da joj se život treba drastično promijeniti te se posvetila sebi i odvojila vrijeme za svoje najbliže i za stvari koje je čine sretnom. Na kraju je postala majka, ali i osvajačica olimpijske medalje. Život je za nju postao bajka.

  • +3
Slovenska snowboarderica Glorija Kotnik Izvor: EPA / Autor: Diego Azubel

Dodajmo kako je sjajna 26-godišnja češka skijašica i snowboarderica Ledecka 2018. postala prva olimpijka u povijesti koja je na istim Zimskim igrama osvojila zlatne medalje u dva različita sporta, jer je osim u snowboardu senzacionalno osvojila naslov olimpijske pobjednice u alpskom skijanju u utrci superveleslaloma.

Za svoju treću zlatnu olimpijsku medalju Ledecka je u velikom finalu pobijedila Austrijanku Danielu Ulbing koja nije uspjela doći do cilja, ali je došla do svog prvog olimpijskog odličja.

Inače, Slovenija je došla do odličja i u muškoj konkurenciji zahvaljujući 31-godišnjem Celjaninu Timu Mastnaku koji je osvojio srebro. U finalu ga je za 82 stotinke nadmašio 36-godišnji Austrijanac Benjamin Karl koji je osvojio svoje prvo zlato, a ukupno treće olimpijsko odličje, nakon što je u ovoj disciplini bio drugi u Vancouveru 2010. te brončani u paralelnom slalomu 2014. u Sočiju.

Pobjedom u malom finalu broncu je osvojio 35-godišnji Rus Viktor Wild, dvostruki olimpijski pobjednik iz Sočija (paralelni slalom i paralelni veleslalom), koji je bio bolji od Talijana Rolanda Fischnallera.