RASPORED NATJECANJA

Hrvati danas na OI: Aurel Benović u borbi za medalju, utakmica istine za rukometaše...

04.08.2024 u 08:01

Bionic
Reading

Hrvatska bi danas mogla slaviti novu medalju. Gimnastičar Aurel Benović s trećim rezultatom kvalifikacija dočekuje finale. Utakmicu koja ih šalje kući ili vodi u četvrtfinale igraju rukometaši...

Devetog dana natjecatenja na Olimpijskim igrama u Parizu održat će se natjecanja u 23 sporta, u njih 12 dijelit će se medalje, a hrvatski sportaši nastupit će u atletici, gimnastici, jedrenju, kajak/kanuu na divljim vodama i rukometu.

ATLETIKA - Filip Pravdica nastupit će u kvalifikacijama skoka u dalj, 11.00 sati

Filip je ove godine postavio državni rekord u skoku u dalj i ispunio olimpijsku normu. S rezultatom 8,35 m nalazi se na trećem mjestu u Europi.

GIMNASTIKA - Aurel Benović nastupit će u finalu preskoka, 16.24 sati

Benović je u svom debiju na olimpijskim igrama uspio izboriti finale. U nedjelju u 16.25 sati 24-godišnji Osječanin kreće u borbu za medalju. U kvalifikacijama član GK Osijek Žito dobio je samo jednu desetinku slabiju ocjenu od prvoplasiranog Ukrajinca Nazara Čepurnjija. Najboljih osam bilo je unutar nešto više od dvije i pol desetinke – to dovoljno govori koliko će neizvjesno biti finale koje slijedi.

'Osjećam se dosta dobro, iako imam malih problema s išijasom, s bolovima u desnoj nozi. To me malo koči i kod treninga, a malo me kočilo i u kvalifikacijama – no bacamo se na glavu, idemo na sve ili ništa i borit ću se do kraja. Da mi je netko prošle godine u prosincu rekao da ću uopće otići na Olimpijske igre, ne bih mu vjerovao da je to moguće, s obzirom da je nastavak moje gimnastičke karijere bio upitan nakon teške ozljede u kolovozu, frakture metatarzalne kosti u desnom stopalu. Bilo je upitno hoću li se uopće oporaviti i koliko će dugo trajati oporavak ako bude potrebna operacija. Uz pomoć dr. Vrgoča i čitavog njegovog tima uspio sam uz pomoć fizikalne terapije oporaviti nogu i jako sam im zahvalan na tome. Dobio sam priliku izboriti Olimpijske igre kroz četiri turnira Svjetskog kupa i uspio sam, a evo me i u finalu Igara. U nedjelju ću dati sve od sebe, pokušat ću uživati što više u svom nastupu. Neću se opterećivati rezultatom, ali naravno pokušat ću odraditi što bolje i boriti se za medalju', kazao je Benović koji u nedjeljnom finalu nastupa šesti.

JEDRENJE - Filip Jurišić nastupit će u dva plova klase ILCA, 12.05 sati, Martin Dolenc u četiri plova klase Kite, 12.13 sati, a Elena Vorobjeva u dva plova klase ILCA, 14.35 sati

Filip Jurišić je nakon šest regata u ukupnom poretku 12. s 73 negativna boda, te u nedjelu i ponedjeljak još ima šansu ugureti se među deset najboljih, koji će u utorak jedriti u plovu za odličja u klasi ILCA 7, koja se nekad zvala Laser, a na ovim Igrama ima oznaku Dinghy.

Elena Vorobjeva je deveta u svojoj kasi. I u kao i Filipa, čeka još četiri kvalifikacijska plova i onda medal race, ako bude među deset najboljih.

Martin Dolenc nastupa kao prvi hrvatski kajtaš-olimpijac, s obzirom da je u Parizu Kite potpuno nova disciplina. Danas ga očekuju četiri utrke

KAJAK/KANU DIVLJE VODE - Matija Marinić nastupit će u elimimacijskim borbama kajak krosa za koje se izborio u subotu kroz repasaž, 15.30 sati

RUKOMET - Utakmica 5. kola skupine A Hrvatska - Španjolska, 21.00 sat

Premda je imala slab nastup i doživjela težak poraz od Švedske, Hrvatska još uvijek može do četvrtfinala Olimpijskih igara u Parizu za što joj je potrebna pobjeda protiv Španjolske u posljednjem kolu.