psk_2

REMI U HAMBURGU

Ovako to neće ići; Hrvatska uzela samo bod protiv Albanije i blizu je ispadanja s Eura

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 19.06.2024 17:50
  • Objavljeno 19.06.2024 u 16:57
Bionic
Reading

Hrvatska je u Hamburgu odigrala svoju drugu utakmicu na Europskom prvenstvu. Na Volksparkstadionu je nakon puno muke uzela samo bod protiv Albanije (2:2). Vatreni su gubili sve do 74., onda su s dva gola u dvije minute preokrenuli utakmicu, ali na kraju u sudačkoj nadoknadi izgubili dva boda

Hrvatska je u Hamburgu odigrala 2:2 protiv Albanije u svojoj drugoj utakmici na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Vatreni tako nisu odradili svoju zapisanu zadaću nakon debakla protiv Španjolske i morat će protiv europskog prvaka Italije tražiti prolazak u osminu finala.

U prvom poluvremenu, Hrvatska nije napravila ništa. Ne, to nije dovoljno jaka riječ. Hrvatska je odigrala možda i svoje najlošije poluvrijeme ikad na velikim natjecanjima, ili barem jedno od najlošijih, uz ona protiv Engleske 2004. i Meksika 10 godina kasnije. Niti jedna šansa, niti jedan udarac unutar okvira; štoviše, Marcelo Brozović je opalio prvi hrvatski udarac tek nakon 20 minuta igre.

U defanzivnoj igri, još gore, u tranzicijama - nepostojeće. Albanija je zabila samo jedan gol, ali mogla je dva ili tri. Da nije bilo sjajne reakcije Dominika Livakovića i lošeg udarca Reya Manaja, Hrvatska bi drugo poluvrijeme u nizu na Euru gubila s 0:3.

  • +44
Hrvatski navijači prije utakmice Hrvatska - Albanija Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Zlatko Dalić je morao napraviti poluvrijeme i napravio ih je. Za drugih 45 minuta u igru je ubacio Luku Sučića i Marija Pašalića umjesto Lovre Majera i Marcela Brozovića. Albanija je u nastavku potpuno prepustila loptu Hrvatskoj i treba priznati da su Vatreni u nastavku na terenu djelovali puno bolje. Međutim, čak i u tom odnosu snaga, Hrvatska nije stvarala prave prilike.

Najbolje prilike imali su Sučić i Šutalo, u 50. i 58. minuti, ali niti jedna nije bila pretjerano opasna. Posljednjih pola sata, Hrvatska je sve više stisnula Albaniju na rub njezinog kaznenog prostora; nije više bilo puno vremena pa se sve češće potezalo za dugim loptama i centaršutevima. Albanija se vrlo disciplinirano branila, ali Hrvatska je silnim pritiskom polako okrenula utakmicu na svoj mlin.

Dvije minute bile su dovoljne; prvo je Andrej Kramarić u 74. zabio za 1:1 lijepim udarcem desnom nogu iz kaznenog prostora, a onda je, dvije minute kasnije, Sučić pogodio Klausa Gjasulu, koji je loptu pospremio u vlastitu mrežu. Situacija na terenu nakon toga se fundamentalno promijenila; Hrvatska nije morala srljati, a Albanija je bila ta koja nije više imala luksuz reaktivne igre.

Međutim, tu nije bio kraj. Arber Xohxa, koji je ušao u nastavku, u 90. je iz daljine dobrano zaprijetio, ali je Livaković to obranio. Bilo je to samo upozorenje; nokaut je došao u sudačkoj nadoknadi. Gjasula, koji je prije toga zabio auto-gol, uzeo je Hrvatskoj trijumf.

Vatreni su utakmicu završili s više udaraca, više prilika, više posjede, ali na kraju mogu kriviti samo sebe; kada 60 od 90 minuta provedete debelo ispod svoje realne razine, ne možete se žaliti na rezultat.

Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal