BRAVo!

Hrvatski košarkaši pobijedili Dominikance i sada idu na noge Giannisu u potrazi za OI

06.07.2024 u 22:03

Bionic
Reading

Hrvatska je u Pireju nakon velike i duge borbe pobijedila Dominikansku Republiku i izborila finale kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre. Hrvatska je slavila s 80:77 te u finale ide na domaćina Grčku

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će protiv Grčke u nedjelju od 20 sati finale kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre, u polufinalu u Pireju pobijedila je Dominikansku Republiku 80:77.

Ivica Zubac bio je najbolji hrvatski košarkaš s 25 poena te devet skokova. Iz igre je Zubac gađao 10/10 uz 5/6 s linije slobodnih bacanja. Po 14 poena su ubacili Jaleen Smith i Dario Šarić, s tim da je Šarić tome dodao tri asistencije i pet skokova, a Smith po tri asistencije i skoka. Mario Hezonja je ubacio 12 poena uz četiri dodavanja i pet skokova.

U poraženoj reprezentaciji najbolji je bio Christopher Duarte sa 17 poena, dok su po 13 dodali Jean Montero i Andreas Feliz.

Od početka je bila jasna vizija Hrvatske u ovom ogledu. Što češće se pokušavalo spustiti loptu visokim igračima, snagom i visinom su protiv suparnika dominirali Zubac i Šarić pa je Zubac prvu četvrtinu okončao sa sedam poena.

Većina prve četvrtine je prošla u blagoj rezultatskoj prednosti Dominikanske Republike, ali hrvatski košarkaši su ipak na kraju prvih 10 minuta imali minimalno vodstvo 16:15.

Vrlo izjednačeno u tvrdoj borbi, prolazila je i druga četvrtina, ali se Hrvatska uspjela u nekoliko posljednjih minuta prije odmora barem donekle osjetnije odvojiti. Opet je Zubac bio prevaga, a Hrvatska je poluvrijeme dočekala s pet poena prednosti, 37:32.

Napadački predvođena Hezonjom sredinom treće četvrtine Hrvatska je po prvi puta imala dvoznamenkastu prednost, 50:40. Razlika se nije nastavila penjati, već je u nekoliko situacija hrvatska obrana, koja je tijekom prvog dijela bila vrlo dobro, pogriješila i Dominikanska Republika se vratila serijom 7:0.

U tom dijelu susreta opet se Hrvatska mučila u napadu pa se u posljednjih deset minuta ušlo s istih pozicija, uz 53:53. Pala je Hrvatska krajem druge i početkom treće četvrtine, a Dominikanska Republika je s uvodne dvije trice na startu posljednje dionice otišla na pet poena prednosti.

  • +2
Hrvatska - Dominikanska Republika Izvor: Pixsell / Autor: Klodian Lato/EUROKINISSI /PIXSEL

Brzo je Hrvatska uhvatila priključak, a pet minuta prije kraja i povela 68-67 dalekometnom tricom Smitha koji se razigrao u završnici, kao i Zubac koji je dominirao i u napadu i skokom u obrani.

Minutu prije kraja Šarić je pogodio oba bacanja za 76:71, dok je 35 sekundi prije kraja Mateo Drežnjak zakucao za 78:71. Ali, tricom Nuneza i s tri pogođena bacanja Montera došla je Dominikanska Republika na samo minus jedan sedam sekundi prije kraja.

Hrvatska ipak nije prosula veliku prednost jer je Hezonja šest sekundi prije kraja pogodio dva bacanja za 80:77, dok je Duarte sa zvukom sirene promašio tricu za produžetak.