BEZ MILOSTI

Hrvatski sportaš zbog dopinga rigorozno kažnjen!

09.05.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Iz hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping stiglo je priopćenje u kojem stoji kako je Emanuelu Kojundžiću, sportašu Hrvatskog powerlifting saveza, izrečena suspenzija od tri i pol godine

Podsjećamo, Kojundžić je imao pozitivan doping nalaz i zbog toga je sazvano stegovno vijeće. Nema sumnje kako ga je rigorozna kazna od 3,5 godine šokirala te je za očekivati kako će se na ovu odluku HZTA žaliti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

PRIOPĆENJE HRVATSKOG ZAVODA ZA TOKSIKOLOGIJU I ANTIDOPING

Zagreb, 9. svibnja 2014.
Stegovno vijeće za saslušanje i odlučivanje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) nakon sjednice održane 22. travnja 2014. donijelo je Odluku prema kojoj je sportaš Hrvatskog powerlifting saveza Emanuel Kojundžić kriv jer nije osigurao da u njegovo tijelo ne dospije zabranjena tvar, čime je prekršio Pravilnik za borbu protiv dopinga HZTA prema odredbi 2.1. u vezi kategorije S1 anabolička sredstva i kategorije S4 hormoni i modulatori metabolizma iz Popisa zabranjenih sredstava.

Izrečena mu je zabrana nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim natjecanjima i aktivnostima u trajanju od tri (3) godine i šest (6) mjeseci.
U skladu s odredbama poglavlja 9. Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA rezultati koje je sportaš postigao na prvenstvu Hrvatske u powerliftingu, na kojem je testiran, automatski se diskvalificiraju sa svim posljedicama koje uključuju oduzimanje medalja, bodova i nagrada.

Sportaš nije prisustvovao sjednici niti je opravdao izostanak iako je uredno primio obavijest o njezinu održavanju. Jednako tako sportaš se nije očitovao ni o rezultatu kontrole niti je zatražio analizu B uzorka.
U uzorku Kojundžića, uzetom na prvenstvu Hrvatske održanom u Gradecu 2. ožujka 2014., utvrđeno je prisustvo zabranjenih tvari norandrosterona, metabolita nandrolona, stanozolola i metabolita stanozolola (kategorija S1 anabolička sredstva), te metabolita tamoksifena (kategorija S4 hormoni i modulatori metabolizma). Radi se o uzimanju tri zabranjene tvari u sklopu dopinške sheme.
U dosadašnjoj praksi Stegovnog vijeća za saslušanje i odlučivanje HZTA-e ovo je najteže kršenje odredbi koje zabranjuju korištenje zabranjenih sredstava.
Protiv ove Odluke sportaš se ima pravo žaliti. (HZTA)

305382,302954,318169,299209