izbornik 'malih vatrenih'

Ivica Olić otkrio zašto je napustio Zlatka Dalića i stožer 'vatrenih'

21.08.2024 u 11:56

Bionic
Reading

Novi će izbornik mlade hrvatske U-21 reprezentacije Ivica Olić početkom rujna debitirati na klupi 'mladih vatrenih' u nastavku kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025.

Protivnici protiv kojih hrvatska U-21 reprezentacija igra na domaćem terenu su Farski Otoci, 5. rujna u Zagrebu (17 sati, Sportski centar Rudeš) i Portugal, 10. rujna u Karlovcu (19 sati, stadion Branko Čavlović-Čavlek).

Realno, sve je iznenadila odluka Ivice Olića da napusti stožer A reprezentacije u kojem je godinama bio pomoćnik Zlatku Daliću...

'Od 2017. godine sam u stožeru A reprezentacije, da su iza mene dva Europska i dva Svjetska prvenstva, finale Lige nacija... Kad sam krenuo sa Zlatkom Dalićem imao sam čast i veliku priliku raditi s njim. Imao je za mene puno strpljenja i jako mi je pomogao. Na tome sam mu zahvalan, otvorio mi je vrata. Možda na samom startu nisam niti znao želim li se baviti tim poslom. No, nije dugo trajalo, odlučio sam se baviti tim poslom, uhvatio me trenerski adrenalin. Dalić je meni i svima nama dao priliku, slobodu na terenu kako bismo proveli neke svoje ideje. Bilo mi je užitak raditi s Dalićem od prvog do posljednjeg dana. Na kraju krajeva, ostvarili smo sjajne uspjehe, koji će zauvijek ostati zapisani zlatnim slovima. Zlatko je autor velikih rezultata, volio bih da ga netko prestigne, ali to će biti jako, jako teško...', kazao je Ivica Olić u razgovoru za Sportske novosti te otkrio:

'Otvorila se opcija biti izbornik mlade selekcije, konačno i ugovor s HNS-om mi je kao članu stručnog stožera A selekcije isticao ovog ljeta. Osjetio sam da je upravo sad stiglo vrijeme da krenem. Nisam se uopće dvoumio, to želim, to hoću. To je sljedeći korak u mojoj trenerskoj karijeri. Razgovarao sam sa Zlatkom, dao mi je veliku podršku. Bilo mu je s jedne strane žao što odlazim, ali s druge strane bilo mu je drago što startam u samostalnu trenersku karijeru. Nije niti meni bilo svejedno napustiti stožer. Ono što je jako važno, suradnja sa Zlatkom bit će dobra jer iznimno je važno da izbornici U-21 i A selekcije super surađuju, budući da je naša mlada vrsta poligon i servis za najbolju vrstu.'

>> Dalić iznenada ostao bez pomoćnika; Mandžukić napustio stožer reprezentacije

Olić je za ovo okupljanje u U-21 reprezentaciju pozvao neke puno mlađe igrače...

'Bit će sigurno dosta polemike zašto sam zvao jako mladog Mikića. Ali, ono što sam vidio i čuo od trenera bilo je dovoljno. Želim ga u ovoj U-21 vrsti. S obzirom na deficitarnu poziciju desnog bočnog, važno je da se na vrijeme prepozna talent i da se takvom talentu omogući razvoj, da što prije adekvatno uđe u seniorski nogomet. Svi kažu da je Mikić na toj poziciji najveći talent. Ima sjajne kapacitete, zato ne vidim razlog da se njegov razvoj ne bi ubrzao. Mene baš veseli da ću ga imati u momčadi. Jako lijepa priča mi je i Luka Vušković, koji se u Westerlou odmah nametnuo', kaže Olić koji je oduševljen što je Niko Kranjčar pristao priključiti se njegovom stožeru:

>> Mandžukić zbog neslaganja s Dalićem otišao iz reprezentacije? Evo kad su počeli problemi

'Prvi asistent mi je Niko Kranjčar. Iznimno sam sretan što ćemo skupa raditi. Pričali smo već prije godinu dana. Rekao mi je tada: “Ako budeš danas-sutra nešto samostalno radio, računaj na mene”. Odmah sam mu rekao: “Ti si mi prvi izbor”. Kad sam preuzeo mladu vrstu, već drugi dan smo krenuli raditi. Imao sam sreću s Nikom jer je ogroman broj igrača prošao kroz U-19 selekciju u kojoj je Niko radio. To mi je pomoglo u mojim nekim dilemama. Niko posjeduje ogroman talent kad se radi o trenerskom poslu, od tate Zlatka pokupio je ne samo nogometni, već i trenerski gen. Jako dobro skenira igru i igrače', kazao je Olić za Sportske novosti.

>> cijeli razgovor s Ivicom Olićem pronađite OVDJE.