NA UDARU KRITIKA

Je li on potpuno zalutao u Formulu 1?

04.04.2013 u 18:11

Bionic
Reading

Od svih vozača u ovosezonskoj Formuli 1, Giedo van der Garde na glasu je kao najlošiji, koji nikad ne bi bio u sportu da nema bogate sponzore.

Nizozemski 27-godišnji vozač uspješno je izgurao iz Caterhama 'plaćenika' Vitalija Petrova, ali i vrlo talentiranog Finca Heikkija Kovalainena. Već uoči sezone takva odluka vodstva ekipe izazvala je sveopće negodovanje. Kada je šef McLarena Martin Whitmarsh govorio o tome kako je žalosno što vozači koji plaćaju oduzimaju mjesta u sportu pravim talentima, mislio je upravo na Nizozemca. Oštar je bio i Lewis Hamilton koji misli da bi samo luđaci zamijenili jednog Kovalainena nekim tko nije ni mlad ni posebno talentiran.

Prije svog ulaska u Formulu 1, Giedo van der Garde nije imao veliku karijeru. Ušao je 2006. godine u McLarenov program razvoja mladih vozača, ali britanska momčad ga nije ozbiljno gurala dalje. Bio je test vozač Super Agurija i Spykera, no glavno natjecanje u kojem je vozio bila je GP2 serija, u kojoj je zabilježio pet pobjeda u četiri sezone, ali nikad se nije približio borbi za naslov prvaka.

Prošle sezone Van der Garde je postao test vozač Caterhama, ove dobio pravo mjesto u ekipi. No, u prve dvije utrke nije se proslavio. U Melbourneu je bio posljednji, u Maleziji pretposljednji, ispred Maxa Chiltona, ali iza svog timskog kolege. Zasad dosta kaska za Charlesom Picom i opravdava žestoke kritike sa svih strana i etiketu vozača koji je kupio svoje mjesto u sportu. Ipak, nada se boljim danima.

'Bolid je teško voziti, posebno kad gume počnu propadati,' pravda se Giedo te najavljuje:

'Sljedeće dvije utrke neće biti lake, ali u Barceloni ćemo dobiti nadogradnje. Marussia ima prednost, no vjerujem da se možemo boriti s njima. Tako je, kako je. Nije lako, ali sretan sam. Polako napredujem uz ekipu, bit će bolje nakon svake sljedeće utrke. Ipak je ovo drukčije od GP2 serije.'