psk_2

ONI SU BUDUĆNOST

Joško Gvardiol i neki novi klinci; obratite pozornost na ove mlade zvijezde na Euru

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 15.06.2024 18:02
  • Objavljeno 15.06.2024 u 16:25
Bionic
Reading

Joško Gvardiol već sada je jedna od najvećih mladih zvijezda europskog nogometa, a na Euru se od njega očekuje puno. Društvo će mu praviti, između ostalih, Florian Wirtz, Lamine Yamal i Arda Güler, koji bi u Njemačkoj mogli eksplodirati u superzvijezde

Reprezentativni turniri imaju nešto posebno, zar ne? Da, njihova narav je kaotična i u dobrom broju slučaja pobjednici nisu nužno najbolja momčad natjecanja. Da, klupske momčadi, sa svojim sofisticiranim taktičkim sustavima, bolje reprezentiraju najbolje što moderni nogomet može pružiti i da, ligaška natjecanja vjerojatno su zanimljivija. Ali Svjetsko prvenstvo je posebno, Euro je poseban.

Kada je u pitanju spektakl, glamur, osjećaj emocije destilirane u mjesec dana intenziteta, ništa se ne može mjeriti s reprezentativnim turnirima. Hrvatska je u Njemačku otputovala s velikim ambicijama, a o njezinim šansama već smo pisali. Ali kakav bi to Euro bio kada ne bi u centar nogometne javnosti gurnuo neke nove klince i buduće zvijezde?

Na prošlom Euru apsolutno je briljirao Pedri, koji je sa Španjolskom došao do polufinala (i tamo apsolutno izdominirao veznu liniju kasnijeg prvaka Italije), 2016. smo se mogli diviti Renatu Sanchesu i Kingsleyju Comanu, 2012. Jordiju Albi i Mariju Balotteliju, 2008. Cescu Fabregasu.

Tko bi mogao zablistati u Njemačkoj?

Čini mi se da Joška Gvardiola možemo uvrstiti u tu kategoriju bez optužbi da smo pristrani? Nema sumnje da je talent koji će igrati u Njemačkoj toliko širok da bismo mogli izdvojiti čitavu momčad mladih igrača, ali ograničit ćemo se na trojicu.

Joško Gvardiol - nacionalno blago

Što reći o Jošku Gvardiolu što još nije rečeno? Dečko može igrati kao bek ili stoper, nedodirljiv je u duelu, iznosi loptu kao Franz Beckenbauer na vrhuncu, a sada je počeo i zabijati.

Pep Guardiola ga obožava i već u prvoj sezoni u jednoj od najjačih momčadi svijeta uklopio se perfektno. Jednako se dobro snalazi u Pepovoj strukturiranoj, kao i u Dalićevoj opuštenijoj momčadi. Na Svjetskom prvenstvu prije godine i pol danaJ pokazao je da je već tada jedan od najboljih stopera svijeta, sada će pokazati da je budućnost ne samo hrvatskog, nego i europskog nogometa.

Lamine Yamal - klinac među klincima

Novi u nizu čudesnih klinaca iz Barcelonine La Masije, uz Gavija, Paua Cubarsija i Fermina Lopeza. Tek je napunio 17, a već je starter za Barcelonu i Španjolsku; porušio je sve moguće rekorde u La Ligi, Ligi prvaka i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (najmlađi debitant, strijelac, asistent). Sa svojim dječačkim osmjehom i aparatićem za zube, on je čak i među ovim klincima neobično mlad, a svejedno igra kao 26-godišnjak.

Najbolji je u igri jedan na jedan, ali može funkcionirati i kao 'invertirano' krilo direktno prijetivši golu. On je trostruka prijetnja s loptom u nogama; može je prenijeti direktno prema golu, u sredinu ili na krilo. Noćna mora za braniče. U Španjolskoj koja je prepuna tehnički perfektnih veznjaka, ali ne i direktnih prijetnji suparničkom golu, on bi već sada mogao biti najbitnija karika.

Florian Wirtz - budućnost Njemačke

Wirtz je svoj prvi profesionalni gol zabio Manuelu Neueru netom nakon što je napunio 17 godina. Unatoč tome što je prije dvije godine zaradio tešku ozljedu ligamenata, ove sezone bio je jedan od najboljih igrača Bayer Leverkusena i Bundeslige. Ugradio je 11 golova i 11 asistencija u kampanju koja je završila prvim trofejem prvaka Njemačke u klupskoj povijesti, a samo poraz od Atalante spriječio ga je da cijelu sezonu odradi bez poraza.

Wirtz je prototip modernog ofenzivnog veznog; hibrid između napadača i 'osmice', opasan po gol, sjajan s loptom u nogama. Sudjeluje u izgradnji igre, ali i stvara višak u posljednjoj trećini. Pripazite na njegovo kretanje između linija, to mu je prirodno stanište na terenu.

Protiv Škotske mu je 10 minuta trebalo da zabije prvi gol Eura; istina, imao je puno prostora protiv neefektivnog škotskog bloka, ali pokazao je zašto ga se smatra budućnošću njemačke reprezentacije; on je spoj brzine i okomitosti, završnice, ali i sigurnosti u posjedu. Bez igrača njegovog kalibra ne osvajaju se velika natjecanja. A ovo mu je tek prvo...

Arda Güler - više od plejmejkera

Nova zvijezda Real Madrida; Güler je u drugoj polovici sezone pokazao zašto su se za njega tukli i Madrid i Barca. Nije imao lagan početak karijere u La Ligi nakon teške ozljede, ali na Euro dolazi spreman, kao daleko najveća zvijezda turske reprezentacije.

Güler je hibrid između desetke i krilnog napadača; sjajan dribler koji operira u prostoru između lijevog suparničkog beka i stopera (tzv. 'halfspace'). Odličan je u kontra-presingu, radi naporno i izvan posjeda, ali najbolji je na uskom prostoru, gdje može napraviti razliku sjajnom kontrolom i iznošenjem lopte.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal