GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Južna Koreja nadahnuta je nizozemskim nogometom

Bionic
Reading

Nekadašnji polufinalist SP-a ima novu, mladu i poletnu momčad koja će igrati brz i atraktivan nogomet. Ako ne postigne neki uspjeh, bit će je barem zanimljivo gledati...

John Duerden

piše za magazin Footbalist, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Južnu Koreju. Pratite ga na Twitteru: @JohnnyDuerden 


Izbornik Hong Myung-bo je prije godinu dana preuzeo momčad koju je njegov prethodnik Choi Kang-hee pomalo nesigurno vodio kroz kvalifikacije. Pod geslom povratka korejskim nogometnim vrijednostima, raskrstio je s igrom dugih lopti koju je preferirao njegov prethodnik. Brze kontre, igra po bokovima i presing trebala bi biti nova obilježja bivših polufinalista Svjetskog prvenstva. Formacija u kojoj najčešće igraju je 4-2-3-1.

Hong Myung-bo ima 45 godina i drži rekord po broju nastupa za reprezentaciju Južne Koreje (136). Do sada je vodio reprezentaciju do 20 i do 23 godine, s kojom je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio brončanu medalju.

Njegovo su viđenje nogometa duboko obilježili nizozemski treneri. Bio je Hiddinkov kapetan na SP-u 2002. u svojoj zemlji, a kasnije je bio u stručnim stožerima Dicka Advocaata i Pima Verbeeka, da bi se 2013. još jednom spojio s Hiddinkom. Šest mjeseci mu je bio pomoćnik u Anžiju. Utjecaj je bio očit u Londonu, gdje su napade strpljivo počinjali obrambeni igrači a momčad je pritiskala suparnika kad bi ostala bez lopte.

U prvoj su ga momčadi dočekali problemi u obrani, jer samo je jedna reprezentacija u kvalifikacijama primila više golova iz prekida od Koreje. Nedostatak kvalitetnog golmana koji može organizirati obranu nije pomogao – za sada je to Sung-Ryong Jung, koji brani za Suwon Bluewings.


Ispred su Hong Jeong-ho (Augsburg) i Kim Young-kwon (kineski Guangzhou Evergrande), za kojeg čak i njegov klupski trener Marcello Lippi kaže da je sklon pogreškama. Koreja je često imala kvalitetne bekove, sposobne igrati na obje strane terena u napadu i obrani – no u Brazilu to neće biti slučaj i izbornik će morati improvizirati, pogotovo jer je zbog ozljede ostao bez prvog izbora na lijevoj strani, Kima Jin-sua. Vjerojatno će ga zamijeniti Yun Suk-young (QPR), dok će na desnoj strani igrati Lee Yong (Ulsan Hyundai).

Ispred obrane će igrati Ki Sung-yeung (Swanseajev igrač na posudbi u Sunderlandu). Inače ofenzivni igrač, sklon je zanemariti dužnosti u obrani. Han Kook-young (Kashiwa Reysol) i Park Jung-woo (Guangzhou R&F) borit će se za drugo mjesto u pozadini veznog reda.

Prednji dio veznog reda djeluje znatno bolje. Boltonov Lee Chung-yong će igrati na desnom krilu, a lijevo će biti Bayerov Son Heung-min, najveća zvijezda momčadi. Lee Keun-ho (Sangju Sangmu), Kim Bo-kyoung (Cardiff City), Ji Dong-won (Borussia Dortmund) i Koo Ja-cheol (Mainz 05) borit će se za mjesto u sredini.

Park Chu-young se nije uspio nametnuti u Arsenalu ali će vjerojatno biti prvi izbor u napadu, dok će visoki (198 cm!) Kim Shin-wook (Ulsan Hyundai) čekati priliku s klupe.

Ovaj tekst tportal.hr donosi vam u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.


Južna Korejatportal.hr