ZNA SE I KOJA

Kakva vijest iz F1; milijader ulazi s novim timom, a zajamčeno mjesto u bolidu ima i žena

05.05.2023 u 06:53

Bionic
Reading

Australski tehnološki milijarder David Dicker otkrio je svoj senzacionalni plan za osnivanje vlastite momčadi Formule 1 iz udaljene lokacije na Novom Zelandu s prvom vozačicom u ovom sportu koje nije bilo desetljećima

David Dicker, voditelj Dicker Data Australia, osnovao je Rodin Cars - strastveni projekt koji proizvodi male trkaće automobile u Christchurchu na južnom otoku zemlje.

Bogati tehnološki guru nedavno je kupio poznati trkaći tim Carlin, koji nastupa u Formuli 2, Formuli 3 i Formuli 4, a također je financirao prvakinju W serije Jamie Chadwick tijekom njezine karijere i izjavio je da bi je rado stavio u svoj bolid F1.

On želi proširiti prisutnost Formule 1 dalje od timova koji se uglavnom nalaze u Europi, navodeći da ima više od 465 milijuna dolara sredstava za financiranje ponude.

'Napravit ćemo cijeli automobil ovdje i jamčimo da ćemo staviti ženu u jedan od bolida, rekao je Dicker za Motor Sport Magazine.

'Bili bismo jedina momčad koja ima puni juniorski program. Pokrivamo cijeli spektar od F4 pa sve do F2 i nitko drugi nije ni blizu tome. Mnogi bi ljudi bili stvarno zainteresirani za uključivanje momčadi koja je na Novom Zelandu u F1 program. To bi učinilo puno za Formulu 1.'

Za dobivanje FIA-ine Super licence potrebne za natjecanje u F1, potrebno je najmanje 40 bodova tijekom tri prethodne trkaće sezone. Chadwick, koja je tri puta osvojila W seriju, jedina je vozačica koja se trenutno kvalificirala.

Rok za Dickera navodno je produljen s 30. travnja na 15. svibnja. Dvije nove momčadi mogle bi ući u Formulu 1 već 2025., iako su dostupne opcije za 2026. i 2027.

'To je očito ludi plan i ne mogu zamisliti da bismo uspjeli. Ali ako pogledate to, ako pogledate naše stvarne resurse, zapravo imamo vrlo uvjerljivu ponudu. Iskreno govoreći, o tome sam razmišljao nekoliko mjeseci. Samo sam se nekako nećkao oko toga treba li se prijaviti ili ne. Zapravo imamo vrlo uvjerljivu ponudu jer ćemo izrađivati vlastitu pogonsku jedinicu. Siguran sam da nitko od drugih koji žele ući u F1 neće napraviti vlastitu pogonsku jedinicu. Već imamo prilično sofisticirano postrojenje. Imamo tonu opreme. Dakle, znate, imamo gotovo svu opremu koja nam je već sada potrebna za izradu bolida', zaključio je Dicker.