ČUDESNE BROJKE

Lewis Hamilton stigao je do novih rekorda u Formuli 1, a tek jedna pobjeda ga dijeli od pothvata za koji su svi bili uvjereni da ga je nemoguće ostvariti

20.07.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Lewis Hamilton je na kontroverzan način došao do pobjede na VN Velke Britanije, a na toj utrci britanski je vozač popravio svoje ionako impresivne brojeke te izjednačio jedan rekord Michaela Schumachera

Aktualni prvak je u desetoj utrci sezone, u prvom krugu, imao sudar s najvećim konkurentom i vodećim u ukupnom redoslijedu Maxom Verstappenom. Mladi Nizozemac je završio u ogradi i nije mogao nastaviti dok je Hamilton, iako je dobio deset sekundi kazne, na kraju slavio ispred Charlesa Leclerca.

Pisali smo već o bijesu Verstappena i njegovog Red Bulla te što je rekao prozvani Britanac. Tako su neke zanimljive brojke pale u drugi plan, ali red je da ih spomenemo. Hamilton je stigao samo jedan korak do nečeg nezamislivog, bio mu je to 99. trijumf u Formuli 1 i samo jedan mu nedostaje do jubilarnog 100-tog. Ova brojka zvuči kao znanstvena fantastika, ali dogodit će se...

Inače, iza Hamiltona po broju pobjeda je Michael Schumacher s 91, Sebastian Vettel s 53, pa slijede Alain Prost (51) i Ayrton Senna (41).

  • +9
Formula 1, Velika nagrada Velike Britanije, Silverstone, 18.7.2021. Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Britanac je Schumacheru preoteo gotovo sve rekorde. Malo ih je još ostalo za rušenje, a u Silverstoneu je Hamilton izjednačio pothvat njemačkog vozača kao i svoj. Naime, pobjeda u Silverstoneu bila mu je osma u karijeri, najviše na jednom Grand Prixu, a jednako toliko ostvario je i na VN Mađarske, dok je Schumi toliko puta bio najbolji na VN Francuske.

Isto tako Hamiltonu je to bilo deveto uzastopno postolje u Silverstoneu, što je rekord Formule 1, a prekinuo je i niz od pet utrka bez pobjede.

'Naravno, to nikada nije način na koji želim pobijediti u utrci, ali da, te se stvari događaju. Nadam se samo da je u redu i radujem se još mnogim utrkama', rekao je Hamilton poslije utrke.