EVO ŠTO KAŽE REKORDER

Može li netko srušiti najluđu skijašku brojku; i Kostelić je ostao daleko!

14.03.2016 u 21:49

Bionic
Reading

U svijetu skijanja jedan rekord izgleda kao da se ne može srušiti, 86 pobjeda u Svjetskom kupu Ingemara Stenmarka. No sjajni Šveđanin ne misli tako

Stenmark je u karijeri tri puta osvojio Svjetski kup i tu u leđima gleda drugim velikanima Marcu Girardelliju (5), Marcelu Hirscheru (od petog ga dijeli samo teorija), Gustavu Thöniju (4), Pirminu Zurbriggenu (4) i Hermannu Maieru (4).

No u vlasništvu Šveđanina je rekord po broju pobjeda i tu mu nitko nije došao ni blizu. Naime, Stenmark se u razdoblju od 1973-1989. čak 86 puta penjao na najviše postolje i to samo u tehničkim disciplinama – slalomu 40 puta i veleslalomu 46 (i u te dvije discipline je uvjerljivo najbolji).

Iza njega su daleko ostali Austrijanac Maier (54), Talijan Tomba (50), Luksemburžanin Girardelli (46) i Švicarac Zurbriggen (40). Oni ga ni ne mogu dostići, jer su isto odavno u mirovini.

Od aktivnih na šestom mjestu je najbolji skijaš posljednjih pet godina Hirscher, koji je došao do 39. pobjeda (Kostelić je 12. s 26 pobjeda). Može li uopće Austrijanac zaprijetiti ovome nestvarnom rekordu? Stenmark je uvjeren da može.

'Mislim da je on netko tko može srušiti mojih 86 pobjeda. Ima samo 27 godina. Ako ima motivacije još može biti deset godina na vrhu', rekao je Stenmark.

Inače, ako gledamo na mušku i žensku konkurenciju tada je Lindsey Vonn ta koja može nadmašiti Stenmarka. Amerikanka je trenutačno ozlijeđena, a zasad u Svjetskom kupu ima 76 pobjeda.