ISPRED TUDORA, BILIĆA...

Najbolje ocijenjeni hrvatski trener veliko je iznenađenje!

10.03.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Iako ga već nekoliko godina nema u hrvatskoj nogometnoj svakodnevici, učinak trenera Zlatka Dalića izuzetno je visok te ovaj 47-godišnjak po rejtingu predvodi sve hrvatske nogometne stručnjake

Kada bi vas netko pitao tko je trenutačno najbolji ili, možda još bolje rečeno, najcjenjeniji nogometni stručnjak, sigurno bi vam na pamet padala imena poput Slavena Bilića, Igora Tudora, Zlatka Cice Kranjčara, ali rijetko tko bi se sjetio Zlatka Dalića. Za mnoge je njegovo ime veliko iznenađenje...

No po rejting listi svih svjetskih trenera (na dan 3. ožujka), među hrvatskim stručnjacima, Dalić zauzima vodeće mjesto, sa 741 bodom više od Nenada Bjelice, 1.063 više o Slavena Bilića, 1.578 više od Roberta Prosinečkog, 2.093 boda više od Cice Kranjčara... A od trenera koji rade u MAXtv Prvoj ligi ta se razlika penje i preko 2.700 bodova.

S učinkom od 2.965 bodova, Dalić je na svjetskoj listi 193 trener, s time da je zbog izbivanja s terena neko vrijeme u laganom padu jer bio je i 177 na listi najboljih svjetskih trenera.

Međutim, iako u svjetskoj eliti kotira odlično, Dalića se u hrvatskim okvirima rijetko spominje. Posljednji put prije par mjeseci kada su ga neki vidjeli na poziciji sportskog direktora Hajduka. Međutim, na tu je funkciju izabran Goran Vučević, a Dalić je svoju sreću odlučio potražiti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u redovima aktualnog prvaka Al Aina, s kojim će igrati i u azijskoj Ligi prvaka.

'Ovdje poštuju i cijene znanje i kvalitetan rad. Došao sam u ovaj svijet kao 'no name' trener a sada vodim, i vodio sam, dva kluba u Ligi prvaka', vrlo direktno Dalić je za tportal.hr objasnio zašto se odlučio za posao na Bliskom istoku, na kojem je uz kraća izbivanja od 2010. godine. No zbog toga Dalić ne tuguje. Naprotiv:

'Bitno da ovdje cijene i poštuju. A to velika razlika od Hrvatske gdje su za sve krivi treneri.'

I u tom zaključku suština je svih problema. Jer nismo jednom slušali 'maksimirskog gazdu' kako proziva hrvatsku trenersku struku.