BORBA ZA NASLOV

Nevrijeme na Interlagosu: Kome će pomoći majka priroda?

23.11.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Brazilski meteorolozi predviđaju da su šanse za kišu 90 posto, te da će pasti oko 36 litara po kvadratnom metru između 10 i 16 sati. Ako bude odvezeno najmanje 75 posto utrke, tad će se u podjelu bodova uzeti trenutni poredak na stazi, no ukoliko bude manje od 75 posto, tad će vozači dobiti samo polovicu bodova

Veliki finale Svjetskog prvenstva u Formuli 1, koji će se odigrati na brazilskoj stazi Interlagos, udaljen je svega dva dana, a tamošnji meteorolozi dodali su još malo "začina" na ionako 'začinjenu' završnicu.

Aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel (Red Bull) uoči posljednje utrke Svjetskog prvenstva ima svega 13 bodova prednosti (273-260) ispred Ferrarijevog vozača Fernanda Alonsa. Kako bi utrka bila još zanimljivija, najavljena je obilna kiša prije i za vrijeme utrke!

Brazilski meteorolozi predviđaju da su šanse za kišu 90 posto, te da će pasti oko 36 litara po kvadratnom metru između 10 i 16 sati. Posljednji put kada je padala kiša u kvalifikacijama (Silverstone), pole-position pripao je drugoplasiranom Alonsu.

'Vidjet ćemo. Naravno da će kiša biti dodatni faktor uzbuđenja, ali mogla bi ići na ruku obojici vozača. Ne mora konkretno biti u našu korist', rekao je španjolski pilot.

No, postoje i drugi, oni manje priželjkivani scenariji utrke, a ti su da utrka bude odgođena ili čak i prekinuta. Naime, ukoliko u predviđenom vremenu za utrku padne prevelika količina kiše, ista bi mogla biti prekinuta.

Ako bude odvezeno najmanje 75 posto utrke, tad će se u podjelu bodova uzeti trenutni poredak na stazi, no ukoliko bude manje od 75 posto, tad će vozači dobiti samo polovicu bodova ovisno o mjestu na kojem se nalaze. U tom slučaju Alonso ne može osvojiti naslov prvaka s obzirom da može dobiti maksimalno 12.5 bodova, a razlika je 13!

Recimo i za kraj da će se voziti 71 krug na Interlagosu, u duljini 305.909 kilometara, te da je za punu podjelu bodova potrebno odvesti punih 55 krugova.