Dobro im je došao poraz Modrih

Nije se slavilo samo u Splitu, debakl Dinama razveselio i Beograd

28.10.2024 u 18:56

Bionic
Reading

Serija slabih rezultata srpskih klubova na europskoj sceni ove sezone stavila je tamošmjeg prvaka Crvenu zvezdu u nezavidan položaj, dovevši je u situaciju da u sljedećoj sezoni Lige prvaka krene već od drugog pretkola. Osim ako ne uspije zauzeti vodeće mjesto među ekipama s najvišim koeficijentom.

Zvezda se trenutno nalazi na šestom mjestu te liste i u slučaju da su se nacionalna prvenstva diljem Europe završila danas, crveno-beli bi izborili direktan ulazak u skupine. Naime, pet klubova koji su ispred njih na toj ljestvici trenutno nisu prvaci svojih liga, a neki od njih već solidno zaostaju za vodećima.

Zanimljiv primjer je zagrebački Dinamo, koji je proteklog vikenda doživio težak poraz na Maksimiru od Osijeka (4:2) i sada za Hajdukom zaostaje sedam bodova. Upravo je Dinamo klub koji ove sezone također pokušava izboriti izravan plasman u Ligu prvaka kroz slabiji raspored protivnika poput Salzburga, Slovana i Celtica.

Kako bi Zvezda osigurala direktan ulazak u Ligu prvaka, momčadi kao što su Rangers, Dinamo, Šahtar, Salzburg i Olympiakos moraju ostati bez nacionalnih titula. Među navedenim ekipama jedino je škotski Rangers upisao pobjedu proteklog vikenda (2:1), no zaostaju šest bodova za vodećim Celticom i Aberdeenom.

Dinamo, koji smo već spomenuli, kaska za Hajdukom sedam bodova, dok je Šahtar u domaćem prvenstvu trenutno šest bodova iza kijevskog Dinama. U posljednjem međusobnom susretu ove dvije ekipe, Dinamo iz Kijeva uspio je izvući remi protiv Šahtara zahvaljujući pogotku Karavajeva u 87. minuti, što je svakako rezultatski ishod povoljan i za Zvezdu i za Dinamo.

Salzburg je, s druge strane, remizirao bez pogodaka protiv Wolfsbergera, i to s igračem više, te za vodećim Sturmom sada zaostaje osam bodova, iako ima dvije utakmice manje. Olympiakos je proteklog vikenda iznenađujuće poražen od Asterasa s minimalnih 1:0, a trenutno je na tri boda iza Arisa, dok identičan broj bodova (15) dijele s PAOK-om i braniteljem naslova AEK-om.

Ovo je svakako napeta situacija za Zvezdu, koja prati rezultate širom Europe, nadajući se da će joj razvoj situacije i eventualni neuspjesi konkurenata otvoriti vrata Lige prvaka bez dodatnih kvalifikacijskih prepreka.