ISPIT ZA ŠPACU

Osijek igra sjajno, hoće li i Hajduk završiti pregažen?

08.03.2015 u 11:22

Bionic
Reading

U Gradskom vrtu Osijek će u nedjeljnom dvoboju 24. kola MAXtv Prve lige (ArenaSport3, 15h), pokušati nastaviti seriju sjajnih rezultata protiv Poklepovićevog Hajduka koji je u krizi...

Osijek je pod vodstvom Ive Šuška doživio pravu renesansu. Lani se isto slično dogodilo nakon dolaska Rukavine na mjesto trenera. Očito domaćima treba svježa krv pored aut linije koja će ih malo probuditi. Osim trenera Šuška posebno treba istaknuti i napadača Vojnovića, Povratnik iz Splita se odlično snašao u svom matičnom klubu te je trenutno njihov najbolji igrač. Za razliku od uloge veznog igrača koju je imao u Splitu, ovdje se vratio u vrh napada i pokazao kako mu to ipak više odgovara.

'Od početka se moramo postaviti autoritetom kakav je primjeren domaćinu. Jako dobro znam Hajduk i njegove igrače, čeka nas iznimno teška utakmica. Ali nam da ćemo se maksimalno založiti i sav mogući trud uložiti da ostvarimo uspjeh,' rekao je spomenuti Vojnović u najavi utakmice.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.

A, u taj motiv ne treba sumnjati. Kada bi Osijek igrao svaku utakmicu sa žarom kakvog pokazuju protiv Hajduka, sigurno bi svaku sezonu završili s barem desetak bodova više. Čvrsto u sredini terena i beskompromisno u obrani. Ne libe se raditi puno prekršaja, a nerijetko su uživali i veliku zaštitu sudaca. Ipak, nakon što je u prošlom kolu Laštro prošao 'lišo' sa žutim kartonom nakon što je slomio nogu Bevabu, mogli bi i oni danas biti pod povećalom. Iako je sigurno da će s nekoliko žestokih startova probati utjerati strah u kosti mladim ofenzivcima Hajduka koji se tek moraju naviknuti na seniorski nogomet.

U sustavu 4-4-2 neće biti većih iznenađenja. Nedostaju samo Kurtović i Aneff, no njih ionako nema već neko vrijeme. Veliki posao se očekuje od Šorše i Škorića na krilnim pozicijama koje su uvijek zahvalne protiv Hajduka s obzirom na njihove defanzivne slabosti na bekovskim pozicijama.

Domaćin bi trebao biti opasan i nakon prekida. Iako su ostali bez Jonjića i dalje je tu nekoliko vrlo dobrih skakača.

U Hajduku se nezadovoljstvo malo stišalo novom pobjedom protiv Vinogradara, no daleko je to od idealne situacije. Zapravo, momčad je i dalje izvrgnuta kritikama, ali sada je u prvi plan iskočio mladi Andrija Balić. Plemeniti veznjak koji je od kadetskih dana predodređen za velike stvari, skrenuo je pažnju na sebe i u prvim seniorskim nastupima. Bio je najbolji pojedinac na gostovanju u Rijeci, zabio je gol Zadru po ulasku klupe, Vinogradaru je dodao još dva i upisao asistenciju.

Problem? Problem je što Balić ima tek 17 godina, daleko je od fizičke zrelosti i vjerojatno nikada u karijeri nije imao priliku osjetiti žestinu duela kakva će danas biti u Osijeku. A, nije jedini takav. Društvu u veznom redu bi mu trebali činiti vršnjak Vlašić i tek nešto stariji Maloku.

'Mi ćemo nastojati biti određeni straga po dubini i širni, a naprijed ćemo biti neodređeni za njih,' rekao je trener Poklepović na konferenciji i izazvao čuđenje i (pod)smijeh prisutnih novinara.

Vrlo je teško razumjeti Poklepovića i njegovu priču o nogometu, je li u pitanju generacijski jaz i shvaćanje nogometa ili nešto drugo, neka svako procijeni za sebe.

Uglavnom postojala su razmišljanja da zaigraju s trojicom u posljednjoj liniji i to se uigravalo protiv Vinogradara. Kako se Nižić ozlijedio, očito je da Špaco ne vjeruje mladom Domeju pa se od toga odustalo. Izgledan je sustav 4-2-3-1. Prilike s klupe će osim Milevskog čekati i novo pojačanje iz Azerbajdžana Kurbanov. Zaigrao je 45 minuta protiv Vinogradara i nije pokazao puno.

Nije Nižić najvažniji igrač koji nedostaje Splićanima. Nema ni dvojice najboljih strijelaca, Gotala (ozljeda) i Caktaša (kartoni).

Iako je potonji izvrgnut glasnim kritikama u posljednje vrijeme, uvidom u prethodne utakmice Hajduka ove sezone vidljivo je kako je riječ o vrlo važnoj karici u njihovoj igri. Naime, bez Mije Caktaša na terenu Hajduk redovito gubi bodove te igra slabo. Nadaju se gostujući navijači kako ovaj put neće biti takav slučaj.

Isti ti navijači su vrlo nezadovoljni izjavom Špace Poklepovića da bi se on ovdje zadovoljio s bodom. No, očito je to realnost Hajduka u ovom trenutku...

Za kraj treba spomenuti da prvi međusobni susret u Osijeku ove sezone nije potpuno relevantan. Naime, tadašnji trener Tudor je na teren poslao 'rezervni' sastav s obzirom da je glavne igrače čuvao za uzvrat Europske lige protiv Dinama iz Kijeva.