DAN ODLUKE

Ovo su finalisti svih Olimpijskih kvalifikacijskih turnira, Aco ide na Latviju

07.07.2024 u 10:10

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija od 20 sati kreće u završnu bitku za plasman na Olimpijske igre. Protivnik je Grčka. Evo tko se još bori za Pariz...

Košarkaši Portorika i Litve igrat će u finalu kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre koji se održava u San Juanu.

Portoriko je u polufinalu porazio Meksiko 98-78, dok je Litva u europskom obračunu bila uvjerljiva protiv Italije sa 88-64.

Meksiko je daleko bolje ušao u susret, poveo je 5-0, imao 15-9, a na koncu prve četvrtine 25-20. Međutim, domaćin se brzo oporavio nakon sporog ulasak u susret. Nošen sa 12.730 navijača, Portoriko je u već u drugoj četvrtini okrenuo rezultat povevši sa +13 (43-30), dok je na koncu treće dionice imao velikih 18 razlike (77-59). U posljednjoj dionici odabranici izbornika Nelsona Colona vodili su i sa 25 razlike, a na konu je završilo 98-78.

Domaći sastav su predvodili Tremont Waters sa 24 koša te Jordan Howard sa 20 koševa, dok su kod Meksika najefikasniji bili Fabian James sa 23 koša i 13 skokova te Karim Rodriguez sa 13 koševa.

Portoriko će u finalu igrati protiv Litve koja je sa 88-64 porazila Italiju.

'Znamo kakvu utakmicu moramo igrati. Poštujemo Litvu, to je jedna od najboljih momčadi na svijetu. Oni su momčad koja igra 40 minuta na istoj razini', kazao je portorikanski izbornik Colon.

Italija je, baš kao i Meksiko, bolje otvorila utakmicu, no Litva je na prvi odmor otišla sa četiri razlike (25-21). Na poluvremenu je bilo +9 (47-38), a na kraju trećeg perioda 16 razlike (69-53). Na kraju je završilo s uvjerljivih +25 (89-64).

Kod Litve se svih 12 igrača upisalo među strijelce, najefikasniji su bili Marius Grigonis sa 23 koša, Mindaugas Kuzminskas sa 14 te Deivadas Sirvydis s devet koševa. Kod Talijana Danilo Galinari je ubacio 15, a Nicolo Melli 10 koševa.

'Portorikanci su opasniji jer igraju kod kuće s publikom iza leđa. Naravno, imaju i pritisak zbog igranja kod kuće', kazao je Kazys Maksvytis, izbornik Litve.

'Portoriko živi s emocijama svojih navijača i super su opasni. Međutim, vjerujem kako će naši treneri obaviti dobar posao u pripremi utakmice', dodao je Mindaugas Kuzminskas.

Podsjećamo, samo pobjednik turnira ide u Pariz. Preostale tri karte za olimpijski turnir dijele se u Pireju, Rigi i Valenciji.

U Pireju će u finalu igrati domaćin Grčka i Hrvatska, u Rigi će snage odmjeriti Latvija i Brazil, kojeg vodi Aco Petrović, dok će Španjolska i Bahami igrati finale u Valenciji.

Plasman na OI već su osigurali Francuska, SAD, Srbija, Njemačka, Kanada, Japan, Australija i Južni Sudan.