liga prvaka postaje sve bliža?

Ovo su sjajne vijesti! Dinamo bi do Lige prvaka mogao direktno, dok osvajač Kupa ide u kvalifikacije za Europsku ligu

17.10.2022 u 16:30

Bionic
Reading

Pred Dinamom su još dvije utakmice u E skupini Lige prvaka, u kojima Modri mogu osvojiti dovoljno bodova za drugo mjesto i nastavak natjecanja u tom prestižnom društvu. Naravno, mogu Modri osvojiti i treće mjesto, koje im otvara vrata Europske lige, ali mogu i biti posljednji u skupini te okončati europske ispite za ovu sezonu. No, zato ovog ponedjeljka stižu vijesti koje će zasigurno razveseliti sve u Maksimirskoj 128

Uefa je odlučila modificirati najjače klupsko nogometno natjecanja na svijetu, a sada polako i otkriva kako će se do njega dolaziti. Naime, do premijernog izdanja, a koje će se održati u sezoni 2024./25., puno jednostavnije nego do sad mogao bi doći i zagrebački Dinamo.

Hrvatski je prvak već godinama jedini klub koji značajnije doprinosi hrvatskom nacionalnom koeficijentu, a nekoliko sjajnih europskih sezona dovelo ih je do toga da je trenutno 29. klub na Uefinoj ljestvici, kada je u pitanju koeficijent ostvaren kroz rezultate u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Od sezone 2024./25. izravan put u prvu fazu natjecanja imat će klub s najvišim koeficijentom u takozvanom 'putu prvaka', u kojem se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka. Odnosno, najbolji u konkurenciji onih klubova koji su postali prvaci država, a nemaju izravan plasman u Ligu prvaka.

U slučaju da osvajač Lige prvaka osigura ulazak u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva (što je gotovo uvijek slučaj), prazno mjesto neće, kao dosad, ići prvaku 11. države prema koeficijentu.

Dinamo je godinama među klubovima s najvećim koeficijentom te je vrlo blizu statusa najboljeg među klubovima u tzv. 'putu prvaka', koji bi mu donio direktan plasman u Ligu prvaka. Prema trenutnoj ljestvici, ispred njega je tek ukrajinski Šahtar. Ali vrlo izvjesno je da će ga preskočiti i Club Brugge, koji u dosadašnjem dijelu sezone u LP-a još uvijek ne zna za poraz (op.a. belgijska momčad ima tri pobjede i jedan remi).

Promjena se odnosi i na povećanje natjecanja, s dosadašnjih 32 na 36 klubova. Uobičajene skupine zamijenit će jedan ukupni poredak na kojem će biti svi klubovi, a isti format poprimit će i Europska liga i Konferencijska liga. Kako će se popuniti četiri mjesta viška u Ligi prvaka? Jedno će dobiti petoplasirana momčad one europske lige koja će u tom trenutku držati treće mjesto po koeficijentu (zasad je to francuska Ligue 1).

Drugo mjesto otvorit će se u takozvanom 'putu prvaka' čiji je redovni član Dinamo. Put je to kojim prvaci nacionalnih prvenstava igraju međusobno na putu do Lige prvaka, a umjesto dosadašnja četiri takva kluba, u novom će se formatu naći mjesta za njih pet. Posljednja dva mjesta popunit će dva kluba iz onih država čiji su klubovi u prethodnoj sezoni ostvarili kumulativno najbolje uspjehe.

Oni slabiji klubovi neće biti 'osuđeni na mrvce', jer će priliku za ulazak u osminu finala imati čak i 24. klub nakon osnovnog dijela natjecanja. Prvih osam klubova izborit će izravan plasman u osminu finala, dok će klubovi rangirani između 9. i 24. mjesta igrati doigravanje gdje će se boriti za preostalih osam mjesta.

U prvom dijelu nove Lige prvaka svaki će klub odigrati osam utakmica, a klubovi će u ždrijebu tog dijela natjecanja biti podijeljeni u četiri jakosne skupine. Svaki će klub odigrati po jednu utakmicu protiv dva člana svake jakosne skupine (jednu kod kuće, jednu u gostima), pa tako dolazimo do ukupno osam utakmica u prvoj fazi natjecanja.

Od ostalih promjena, jednoj se vesele i (ostali) hrvatski klubovi. Naime, osvajač hrvatskog kupa će tad kretati od prvog pretkola Europa lige, umjesto od trećeg pretkola Konferencijske lige kao dosad.

To je sjajna vijest jer će pobjednik SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, u slučaju ispadanja iz Europa lige, dobiti mogućnost igranja u Konferencijskoj ligi. Podsjetimo, ove sezone je Hajduk, osvajač Kupa, ispao u zadnjem kvalifikacijskom kolu Konferencijske lige od Villarreala.