'užasavajući faul'

Poljaci ne staju: Cijeli svijet piše o brutalnom faulu na Lewandowskom

16.10.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Poljaci ne staju s gaženjem Dominika Livakovića koji je, kako kažu, u 76. minuti utakmice Lige nacija između Poljske i Hrvatske (3:3) 'udario kapetana poljske reprezentacije u predjelu koljena'.

Podršku su potražili u inozemnim medijima pa prenose naslov i tekst iz njemačkog Bilda:

'Užasavajući faul na zvijezdi Barcelone. Lewandowski je vikao od boli. Ležao je na terenu s bolnim grimasom na licu i trebao medicinsku pomoć.'

Skoknuli su po mišljenje i do Norveške:

'Hrvatski golman isključen nakon starta na Lewandowskog. Livaković je odvratno uklizao u Poljaka, ubo ga je kramponima u koljeno', napisao je norveški portal vg.no.

'Napadač Barcelone čudom je izbjegao ozbiljnu ozljedu koljena', procijenio je portal tribuna.com, dodavši da je Livaković naletio na Lewandowskog 'punom brzinom'.

Što se dogodilo za tportal je pojasnio bivši nogometni sudac, s iskustvom suđenja i finala Lige prvaka, Slovenac Damir Skomina.

Skomina za tportal: Nema govora o crvenom kartonu

On je ovako vidio situaciju iz 76. minute kada je Španjolac Alejandro Hernandez pokazao Dominiku Livakoviću crveni karton i poslao ga u svlačionicu:

'Kada gledam situaciju, vidim da Livaković nije napravio ništa krivo. Znači, on ide na loptu koju čisto osvaja. Ali on se tom nogom negdje mora zaustaviti. Više mi se čini da je Lewandowski, gledajući njegovo iskustvo, morao ići za time da sebe više zaštiti, odnosno da 'prikoči' kako ne bi riskirao ozljedu, to jest da je bodycheckom išao srušiti Livakovića. Međutim tada bi vjerojatno on dobio žuti karton. I umjesto da se Lewandowski zaustavi, on ide dalje, dok je Livaković, koji je bio prvi na lopti, imao nogu u zraku, jednostavno nema više kamo s nogom. I zato imamo point of contact, odnosno točku kontakta.

Ali treba se pitati što je Livaković krivo napravio? Izbio je čistu loptu, a kada ju je izbio, razlika između igrača je metar i pol do dva metra. Više ne vidim nikakav dodatni pokret Livakovića, kakve vratari znaju nekad i napraviti, malo prljavije, da zaštite sebe. A kod vašeg vratara ne vidim apsolutno ništa takvo.

I zato nema ni govora o crvenom kartonu. Razumio bih možda žuti karton zbog ružnog sudara, ali tehnički gledano to nije ni prekršaj. Livaković je osvojio loptu i mora negdje zaustaviti nogu. Drugo bi bilo da je imao intenciju iskoristiti to što je došao prije do lopte, pa da ga ozlijedi... Jer da je produžio nogu, udario bi ga između bedra i prsa. A toga ovdje nije bilo. I treba uzeti u obzir da je ovdje bila velika brzina, a igrač u takvoj brzini ne može zaustaviti nogu u deset centimetara.'

  • +63
Poljska - Hrvatska, Liga nacija (15.10.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac
Standings provided by Sofascore