magični patuljak

Posljednji ples 'Alpskog Messija'; vratio se u klub gdje je sve počelo!

16.08.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Proslavljeni švicarski nogometni reprezentativac Xherdan Shaqiri (32) nakon 12 godina vratio se u svoj matični klub Basel s kojim je potpisao trogodišnji ugovor.

Xherdan Shaqiri, koji je karijeru započeo u Baselu gdje je igrao od 2001. do 2012. godine i prošao sve dobne kategorije kluba, ostvario je zavidan uspjeh na svjetskoj nogometnoj sceni. Nakon što je pokazao svoj talent u Švicarskoj, privukao je pažnju nekih od najvećih europskih klubova.

Njegov prvi veliki transfer dogodio se 2012. godine, kada je potpisao za njemačkog giganta Bayern München. S Bayernom je osvojio niz trofeja, uključujući Bundesligu, DFB-Pokal i UEFA Ligu prvaka, čime se etablirao kao jedan od najperspektivnijih mladih igrača u Europi. Nakon Bayerna, Shaqiri je nastavio karijeru u Interu, gdje je kratko igrao prije nego što je prešao u engleski Liverpool.

U Liverpoolu je doživio neke od najsvjetlijih trenutaka svoje karijere, uključujući osvajanje UEFA Lige prvaka 2019. godine i Premier lige 2020. godine. Nakon toga, proveo je sezonu u francuskom Lyonu te posljednje dvije sezone, Shaqiri je igrao u SAD-u za Chicago Fire

Na međunarodnoj razini, Shaqiri je bio neizostavan član švicarske reprezentacije. Svoj debi za nacionalni tim imao je 2010. godine, a od tada je odigrao 125 utakmica i postigao 32 gola. Bio je ključan igrač za Švicarsku na nekoliko velikih natjecanja, uključujući FIFA Svjetska prvenstva i UEFA Europska prvenstva. Njegova sposobnost da postigne važne golove u ključnim trenucima, poput njegovog spektakularnog gola protiv Poljske na Europskom prvenstvu 2016., učinila ga je jednim od najomiljenijih igrača među švicarskim navijačima.