BEZUVJETNA LJUBAV

Promijenio finale Eura, a odbio Barcu i Liverpool; ovo je ponajbolji veznjak svijeta

13.08.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Španjolski reprezentativac Martín Zubimendi postao je prvakom Europe, a oduševio je nogometni svijet fenomenalnim nastupom u finalu Eura protiv Engleske, kada je na poluvremenu zamijenio Rodrija. Međutim, još jednom je odbio izdašan transfer odlučivši ostati u svom Real Sociedadu

Martín Zubimendi odbio je Liverpool, unatoč činjenici da je engleski klub aktivirao njegovu izlaznu klauzulu i dogovorio transfer s Real Sociedadom. Tako tvrdi insajder Fabrizio Romano, koji dodaje kako će popularni Zubi potpisati novi ugovor s La Realom s puno lošijim uvjetima nego onima koje je nudio Liverpool.

Dijete Real Sociedada

Zubimendi je tako još jednom pokazao svoju bezuvjetnu ljubav prema dječačkom klubu za koji igra cijelu karijeru. Prije nekoliko godina Barcelona ga je htjela kao zamjenu za Sergija Busquetsa, dobio je ponude i od Bayerna te Arsenala, a sada i Liverpoola. Sve je odbio, konzistentan u svom stavu da ne želi igrati niti za jedan drugi klub osim Sociedada.

Oduševio u finalu Eura

Nedavno je oduševio nogometnu Europu briljantnim nastupom u finalu Eura, kada je imao nezavidnu zadaću zamijeniti Rodrija, trenutno vjerojatno najboljeg veznog igrača svijeta. Cityjev pivot ozlijedio se krajem prvog poluvremena, ali Zubimendi je odigrao tako dobro da se njegovo odsutstvo nije niti osjetilo. Naravno, svima koji prate La Ligu to nije nikakva novost, ali mnoge je taj nastup iznenadio - otkuda se pojavio ovaj igrač?

Zubimendi je rođen u Donostiji (San Sebastian) i od svoje 12. godine igra za Real Sociedad. Prošao je akademiju i sve juniorske uzraste, a za prvu momčad igra već pet godina. S Mikelom Merinom, još jednim baskijskim veznim genijalcem, igra već godinama, a 2021. osvojio je Kup kralja, La Realov prvi trofej nakon 34 godine.

Hibrid Rodrija, Busquetsa i Silve

Kao igrača krasi ga neopisiva lakoća koja je u posljednjih dvadesetak godina generalno vezana uz španjolski nogomet; igra zadnjeg veznog sa sličnim osobinama poput Busquetsa i Rodrija, ali na toj poziciji koristi alate koje su koristili, recimo, David Silva i Andres Iniesta - spoj sigurnosti pod pritiskom, driblinga u gustom prostoru, osjećaja za ritam igre i posjeda. Forma i funkcija, geometrija i čisti gušt.

Finale Eura ga je proslavilo, ali takvih utakmica je odigrao na pretek. Način na koji je zamijenio Rodrija potvrdio je ono što mnogi znaju već neko vrijeme; riječ je već sada o jednom od najboljih veznjaka u Ligama petice, a jedini razlog zašto nije veće nogometno ime je i razlog zašto ga mnogi obožavaju - njegova iskrena, dječačka, bezuvjetna ljubav prema klubu u kojem je ponikao.

Danas je to rijetkost.

  • +26
Španjolska - Engleska, finale Eura (14.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf