RIVALI NEZADOVOLJNI

Prva pobjeda Alonsa nakon punih pet godina izazvala kritike: To sve nema smisla!

07.05.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Utrka u Belgiji kojom je otvoreno FIA-ino prvenstvo utrka izdržljivosti donijela nam je prvu pobjedu Fernanda Alonsa nakon 2013. godine, ali i razočaranje rivala i ljubitelja automobilizma, jer Toyota nema pravu konkurenciju na stazi...

Alonso prolazi frustrirajuće razdoblje u svojoj F1 karijeri, jer već punih pet godina čeka na pobjedu, a ni ove sezone McLaren mu nije kreirao pobjednički bolid pa će na povratak na vrh u elitnom automobilističkom natjecanju još malo morati pričekati.

  • +19
Formula 1, VN Azerbajđana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Baš zato odlučio je za Toyotu paralelno voziti i WEC, prvenstvo izdržljivosti i već na prvoj utrci na legendarnoj Spa zabilježio je pobjedu nakon šest sati jurnjave, zajedno s timskim kolegama Sebastienom Buemijem i Kazukijem Nakajimom.

Iako je pobjeda donijela radost Alonsovim navijačima, Toyotini rivali i ljubitelji automobilizma nisu impresionirani, jer japanska momčad izlaskom Audija i Porschea iz sporta nema pravu konkurenciju pa su njezina dva bolida s lakoćom završila s dva kruga prednosti ispred svih.

'Ovo natjecanje neće biti atraktivno ako ne dođe do promjene tehničkih pravila i smanjenja prednosti koju imaju hibridni automobili,' požalio se Calim Bouhadra iz momčadi Rebellion koja je bila najbliži pratitelj Toyote.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Sljedeća utrka u sezoni je i ona najvažnija: 24 sata Le Mansa, a tamo bi svi mogli zaostati iza Toyote osam ili više krugova pa japanskoj momčadi ne može izmaknuti pobjeda, osim u slučaju kvara na oba automobila.

'Želimo se natjecati i pružiti dobru predstavu u Le Mansu, ali da bi to bilo moguće neke će stvari trebati hitno mijenjati,' upozoravaju iz Rebelliona, privatnog konstruktora koji ima na raspolaganju nehibridne automobile i značajno zaostaje za Toyotom, a najbliža joj je konkurencija. Sve to naravno smanjuje zanimanje javnost za WEC-om kojem ako se nešto ne promijeni prijeti čak i gašenje.

Tako Alonsu na puto do ostvarenja njegovog sna o trijumfu u Le Mansu stoji samo druga posada Toyote koju čine Conway, Kobayashi i Lopez te naravno kroz 24 sata uvijek mogući kvar...